Investițiile PPC în Grecia, Bulgaria și România, considerate de importanță geostrategică de către americani

Intrarea Public Power Corporation (PPC) pe piața din țara noastră, prin achiziția Enel România, consolidează coridorul energetic nord-sud din Europa de Est și este de importanță geostrategică din punctul de vedere al SUA, comentează presa elenă după întâlnirea dintre CEO-ul PPC, Georgios Stassis, și asistentul pentru resurse energetice al secretarului de stat al SUA, Geoffrey Pyatt.

Aflat săptămâna aceasta la Washington, CEO-ul companiei de electricitate din Grecia s-a întâlnit cu oficialul american pentru a-i prezenta strategia de transformare a PPC și planurile companiei în două regiuni importante pentru SUA în actualul context de securitate – Balcanii de Vest și Mediterana de Sud-Est.

Stassis l-a informat pe Pyatt, fost ambasador în Grecia și Ucraina, în prezent șef al Biroului pentru Resurse Energetice din cadrul Departamentului de Stat, despre planurile PPC în materie de tranziție energetică. Mai exact, discuțiile au vizat noile investiții din Grecia, România, Bulgaria și restul regiunii în producția de energie curată și flexibilă, precum și „rolul important al PPC în ceea ce privește extinderea coridoarelor energetice din regiune și Inițiativa celor Trei Mări”.

Acest subiect a fost dezvoltat de oficialul american în cadrul unei conferințe pe tema cooperării în Mediterana de Est organizat de Kathimerini English Edition, Delphi Economic Forum și Hellenic American Leadership Council (HALC). Geoffrey Pyatt a invocat rolul României ca gazdă a summitului Inițiativei celor Trei Mări, summit care a avut loc anul trecut la București și care a marcat admiterea Greciei ca membru. Inițiativa celor Trei Mări este considerat un cadru de cooperare regională esențial pentru a spori conectivitatea strategică europeană pe axa nord-sud.

În acest context, oficialul american a remarcat rolul geostrategic tot mai important al PPC în regiune. „A fost foarte încurajator să aud cât de mult succes a avut PPC în transformarea sa, dar și noua miză a PPC în România, eforturile pe care le face pentru a accelera tranziția spre regenerabile în Grecia și în regiune”, a subliniat el. Crearea unor astfel de „arhitecturi ale cooperării” are un rol major atât în contextul războiului din Ucraina, cât și în ceea ce privește tranziția verde, potrivit lui Geoffrey Pyatt.

„Statele Unite observă că Grecia ocupă treptat o poziție în regiune prin intermediul PPC, că acțiunile companiei sunt în concordanță cu interesele lor geostrategice și că această companie poate juca în viitor un rol mai activ în exporturile de energie electrică prin intermediul marilor coridoare energetice ale Europei de Est și prin Inițiativa celor Trei Mări”, subliniază ziariștii de la Liberal.gr. Ei remarcă faptul că, într-o perioadă în care războiul din Ucraina a mutat interesul american spre consolidarea Europei de Est în fața influenței rusești, prezența PPC pe coridorul care pleacă din Grecia, traversează Bulgaria și se termină în România, crește importanța companiei în ochii americanilor.

PPC, cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia, a anunțat în octombrie 2023 finalizarea achiziției operațiunilor Enel din România, marcând astfel prima sa extindere majoră pe piața externă. Recent, grecii au anunțat investiții record pentru anii următori. Scopul declarat al PPC este de a ajunge la capacități de producție de energie din surse regenerabile aproape 2 GW.