'Avem alocată o sumă de 27,24 de milioane de lei pentru investiţiile aflate în derulare din anii trecuţi şi care sunt aproape de finalizare, iar diferenţa de circa 14 milioane de lei va merge către investiţiile noi programate pentru jumătate din judeţele ţării. Aceste investiţii sunt orientate către întreg sectorul de îmbunătăţiri funciare, nu doar pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, ci şi pentru desecare, regularizări de scurgeri pe versanţi, amenajarea în urma alunecărilor de teren', a spus Botănoiu. Aceste investiţii vor fi realizate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).
În anul 2013, MADR a alocat 22 de milioane de lei pentru reabilitarea sectorului, însă alte 20 de milioane de lei au fost cheltuiţi pentru scoaterea apei din gospodăriile populaţiei, în urma ploilor şi inundaţiilor, iar patru milioane de lei pentru prima umplere a canalelor de irigaţii.
'Pentru 2014 avem disponibilă o sumă de 7 milioane de lei pentru efectuarea reviziilor pe canalele de irigaţii şi prima umplere în zonele unde avem solicitări pentru efectuarea udărilor', a mai menţionat oficialul MADR.
Fermierii au contractat până în prezent 320.000 de hectare pentru efectuarea irigaţiilor, în special, în marile bazine agricole din Dolj, Olt, Călăraşi, Tulcea, Ialomiţa, etc. Sistemele din România pot asigura irigarea unei suprafeţe de 750.000 de hectare.
Potrivit reprezentantului MADR, anul acesta preţul energiei electrice folosite în sistemele de irigaţii este redus cu 27% faţă de 2013, ceea ce va influenţa semnificativ preţul final al apei furnizate fermierilor.
Anul trecut fermierii au încheiate contracte cu ANIF pentru irigarea unei suprafeţe de 437.000 de hectare.
SURSA: Agerpres