Mai exact, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României, investiţiile străine directe au scăzut în primele nouă luni din 2020 cu 56,6% faţă de perioada similară a anului trecut, la 1,94 miliarde de euro.
„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,940 miliarde de euro (comparativ cu 4,471 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2,838 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 898 milioane euro”, se menţionează într-un comunicat al BNR.
Numărul firmelor nou înființate a scăzut și el
Același lucru s-a întâmplat și în cazul firmelor. Conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a scăzut în primele nouă luni ale anului în curs cu 30,34%, comparativ cu perioada similară din 2019, la 2.902 de unităţi.
Totodată, cele 2.902 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 18,368 milioane de dolari, în creştere cu 5,9% faţă de ianuarie – septembrie 2019.
Și pe plan global, efectul este semănător. Investiţiile străine directe (FDI) pe plan global au scăzut cu 49% în primul semestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, şi se prevede un declin de până la 40% anul acesta, pe fondul temerilor privind o recesiune profundă, se arată într-un raport publicat marţi de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD)
În economiile europene, intrările de investiţii străine au devenit negative pentru prima dată în istorie, ajungând la minus şapte miliarde dolari, de la 202 miliarde dolari, în timp ce fluxurile spre SUA au scăzut cu 61%, la 51 miliarde dolari. Scăderea investiţiilor străine directe pe plan global vine în urma amânării investiţiilor de către multinaţionale, pentru prezervarea numerarului, apreciază UNCTAD.
„Intrările globale de investiţii străine în primul semestru din 2020 au scăzut cu aproape de jumătate, mult mai drastic decât ne aşteptam pentru întregul an”, a afirmat James Zhan, directorul diviziei de investiţii din cadrul UNCTAD.
Acesta a avertizat că în 2020 fluxurile de investiţii străine directe ar urma să scadă cu 30 până la 40% şi „moderat” în 2021, cu 5 până la 10%.
Țările industrializate, cele mai afectate
FDI, care includ fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere precum împrumuturile şi investiţiile în interiorul unei companii, sunt un indicator al globalizării şi un posibil semnal al creşterii viitoare a lanţurilor de aprovizionare la nivelul companiilor.
Ţările industrializate, unde se realizează în mod normal aproximativ 80% dintre tranzacţiile globale, au fost cele mai afectate, în condiţiile în care fluxurile de investiţii străine au scăzut la 98 miliarde dolari, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1994.
În rândul statelor care au fost în 2019 cei mai mare beneficiari de investiţii străine directe din întreaga lume, intrările de investiţii străine au scăzut cel mai mult în Italia, Statele Unite, Brazilia şi Australia, în timp ce China contrazice tendinţa, a explicat Zhan.
„Fluxurile lor de investiţii străine au rămas relativ stabile. Conform celor mai recente date, în primele nouă luni din acest an, FDI în China au crescut cu 2,5%”, a declarat oficialul UNCTAD. Majoritatea investiţiilor străine în statul asiatic au fost în domeniul comerţului electronic, al serviciilor specializate de tehnologie şi în cercetare şi dezvoltare (R&D), a precizat Zhan.