Banca Națională a României (BNR) arată că investițiile străine directe au fost peste 10 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut. Cel mai mare investitor este Germania.
Investițiile străine directe au fost peste 10 miliarde de euro în primele 11 luni ale lui 2022
În cursul zilei de vineri, 13 ianuarie, Banca Națională a României (BNR) a trimis un comunicat de presă prin care anunță că investițiile străine directe (ISD) au fost de 10,2 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului 2022.
Este posibil ca investițiile străine pe întreg anul trecut să fie depășit suma de 11 miliarde de euro, marcând, în acest fel, cel mai bun an din punctul de vedere al investițiilor străine.
Ultimul an de acest fel a fost înregistrat în 2008, atunci când fluxul total al investițiilor străine directe a fost de 9,2 miliarde de euro.
În comunicatul dela BNR se mai arată că soldul total al investiţiilor străine directe este aproape de 100 de miliarde de euro, aici intrând atât investițiile noi, cât și profiturile reinvestite.
Germania, cel mai mare investitor străin în România
Banca Națională a României (BNR) arată că cel mai mare investitor străin în România este Germania, cu 15 miliarde de euro, țara fiind urmată de Austria cu 11 miliarde de euro, Franța cu 10 miliarde de euro, Italia cu 8 miliarde de euro și Statele Unite ale Americii (SUA) tot cu 8 miliarde de euro.
De asemenea, cea mai mare parte a celor 100 de miliarde de euro de investiții străine directe a venit în București și în Ilfov, reprezentând 62,5 procente din total.
Următoarea regiune în clasament este cea de centru, în principal Sibiu și Brașov, apoi regiunea de Vest, în special Timiș.
BNR arată că Oltenia și Moldova sunt codoașele regionale când vine vorba de atragerea investițiilor străine, marcând mai puțin de 5 procente în total.
În vederea realizării unor statistici privind investiţiile străine directe cu un grad ridicat de detaliere, Banca Naţională a României realizează, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică, Cercetarea statistică ISD.
Obiectivul principal al cercetării este de a determina valoarea investiţiilor străine directe (ISD) în România pe baza soldului la începutul anului şi a fluxurilor (mişcărilor) în cursul exerciţiului financiar, în întreprinderile rezidente constituite ca investiţie străină directă.
Rezultatele cercetării statistice sunt utilizate la ajustarea datelor privind investiţiile străine directe din balanţa de plăţi pentru anul de referinţă (fluxuri), respectiv a datelor privind poziţia investiţională internaţională a României la sfârşitul anului de referinţă (solduri).