Astfel, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România (date estimate) au totalizat 322 milioane euro (faţă de 494 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2012), din care creditele intragrup au însumat 191 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată 131 milioane euro. Faţă de nivelul înregistrat la finalul lunii martie 2013, de 211 milioane euro, în aprilie volumul ISD a urcat cu 52,6%.
În primele patru luni din acest an contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 54 milioane euro. Potrivit lui Adrian Mitroi, Lector, Investiţii şi Finanţe Comportamentale, Academia de Studii Economice, chiar dacă excedentul are o conotaţie pozitivă, această poziţie arată şi un deficit de intenţie investiţională, şi deci al contului de capital.
”Investiţiile Străine Directe rămân cronic mici şi insuficiente prin comparaţie cu istoria mai favorabilă şi cu necesarul nostru de finanţare pentru creştere economică. Deficitul fiscal scăzut va conduce eficient spre stabilizarea ratei datoriei publice pe PIB, chiar dacă vine de la 13,4% în 2008 la 37,8% în 2012. Consecutiv, dezechilibrul macroeconomic tinde să se echilibreze, cu o inflaţie de primăvară de sub 4,5% faţă de media de 7% pre criză. Deficitul de cont curent a scăzut remarcabil de la 11,7% în 2008 la sub 4% în 2012”, a declarat, recent, Adrian Mitroi. 
O altă parte a explicaţiei, a mai spus acesta, se susţine şi de interesul preponderent al capitalului extern doar pentru achiziţia de datorie publică, evident cu efectul secundar favorabil asupra cursului şi a dobânzilor.