Investițiile străine directe în România au scăzut cu 21%
Investițiile străine directe în România au înregistrat o scădere de 21% în primele șapte luni ale anului, comparativ cu anul record 2022, când valoarea acestora a fost de 10 miliarde de euro. Aceasta a fost declarația președintelui Consiliului Investitorilor Străini, Daniel Anghel, notează Rador Radio România.
În total, investițiile străine în țara noastră se ridică la 118 miliarde de euro, cu Olanda, Germania și Austria ocupând primele trei locuri în acest clasament, a adăugat Anghel în cadrul unei conferințe dedicate concurenței în sectoarele cheie.
Informațiile furnizate de președintele Consiliului Investitorilor Străini indică faptul că doar o treime dintre companiile active în România au prevăzut creșteri ale investițiilor pentru anul următor, acest procent fiind cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii patru ani.
De asemenea, Daniel Anghel a menționat că 43% dintre companii vor menține nivelul investițiilor la fel ca în anul precedent, iar 22% dintre acestea intenționează să reducă investițiile.
Investițiile străine au scăzut sub 7 miliarde de euro în 2023
Investițiile străine directe în România au înregistrat o scădere alarmantă, coborând sub 7 miliarde de euro în 2023. Conform Băncii Naționale a României, această reducere de aproape 33% generează preocupări cu privire la atractivitatea țării pentru investitorii internaționali.
Această sumă include 6,996 miliarde de euro din participații la capitalurile proprii, conform Băncii Naționale a României (BNR). Aportul la capitalurile proprii al întreprinderilor a fost de 2,070 miliarde de euro, iar profitul reinvestit a atins valoarea de 4,927 miliarde de euro.
Banca Națională a României raportează că investițiile străine directe au scăzut în 2023 la 6,748 miliarde de euro. Spre comparație, în 2022, fluxul net de investiții străine directe a fost de 10,039 miliarde de euro, ceea ce indică o scădere de aproape 33% în 2023 comparativ cu anul anterior.
”Fluxul net de ISD în anul 2023 a înregistrat valoarea de 6,748 miliarde euro, din care: 6,996 miliarde euro – participaţii la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2,070 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4,927 miliarde euro); -248 milioane euro – instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora, determinate prin diferenţa dintre datorii (1,096 miliarde euro) şi creanţe (1,344 miliarde euro)”, arată datele BNR.
Mai multe puteți citi aici.