Compania chineză China General Nuclear Power (CGNP) este singurul investitor interesat de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
UPDATE Potrivit directorului general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, CGNP are 11 unităţi nucleare în exploatare cu o putere totală instalată de 11.620 MW şi are în construcţie încă 13 unităţi de aproape 15.000 MW. Cifra de afaceri a companiei chinezeşti este de 4,25 miliarde de euro iar activele companiei depășesc 37 de miliarde.
"Ieri am încheiat o etapă intermediară din procesul de calificare a investitorilor, aceea de a ne asigura că partenerul înţelege acest business şi are capacitarea de a derula acest proiect. Am luat un partener care să aibă şi capacitate tehnică şi capacitate financiară. În această etapă i-am selectat pe cei care vor avea acces la camera de date privind proiectul reactoarelor 3 şi 4", a spus Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, societatea care administrează centrala de la Cernavodă.
Procedura de selectare a investitorilor pentru construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă a început în ultima săptămână a lunii august.
Până la finele lunii septembrie septembrie, compania chineză va avea acces la camera de date, urmând să depună o oferă finală şi o scrisoare de intenţie."Estimăm că până la finele anului va fi înfiinţată compania de proiect care va construi reactoarele 3 şi 4", a adăugat directorul general al Nuclearelectrica.
Daniela Lulache a mai spus că statul ar putea acorda mecanisme de sprijin pentru acest proiect, cum ar fi contractele pentru diferenţă, ceea ce ar însemna ca statul să acopere diferenţa dintre preţul energiei vândute în avans şi preţul de referinţă din piaţă de la un anumit moment.
Citeşte şi Dragnea va semna in China un acord privind energia nucleara
Potrivit strategiei de atragere a investitorilor aprobată de AGA Nuclearelectrica în 22 august, statul va ceda potenţialelor companii interesate 51% din proiect, dar va păstra, alături de Nuclearelectrica, cel puţin 30% din acţiuni.
Calendarul procedurii
Prima etapă a procedurii de selecţie constă în calificarea investitorilor interesaţi pe baza documentaţiei de calificare depuse. În urma îndeplinirii cerinţelor de calificare, investorii vor avea acces la informaţii detaliate cu privire la proiect.
Ulterior, investitorii vor fi invitaţi să depună scrisori de intenţie, care vor fi evaluate, după care va fi selectat investitorul şi va începe negocierea pentru înfiinţarea unei companii de proiect, care va dezvolta investiţia.
Pentru început, se va crea o societate mixtă din aportul exclusiv în numerar al Nuclearelectrica şi al investitorului privat selectat, corespunzător unor cote de 49%, respectiv 51%. Nuclearelectrica va contribui iniţial la capitalul social al firmei mixte cu aport în numerar în funcţie de necesităţi, dar nu mai mult de 2 milioane de euro, reprezentând 49% din capitalul iniţial al firmei mixte. Firma mixtă se va transforma, după doi ani, în producător independent de electricitate (IPP).
În această societate mixtă, Nuclearelectrica va transfera valoarea investită în Energonuclear, firma mixtă înfiinţată în 2009 pentru derularea investiţiei. Firma este în prezent controlată integral de Nuclearelectrica, după ce toţi investitorii selectaţi în 2007 au renunţat la proiect.
Ulterior fazei iniţiale de constituire a firmei mixte, se va avea în vedere valorificarea investiţiei efectuate de Nuclearelectrica în Energonuclear, urmărindu-se obiectivul principal ca Nuclearelectrica să deţină o participare în firmă, în afara aporturilor iniţiale şi după caz, care să asigure protejarea investiţiilor Nuclearelectrica în Energonuclear.
După îndeplinirea anumitor condiţii care vor fi agreate cu investitorul privat printr-un memorandum de înţelegere, Nuclearelectrica va avea dreptul de a contribui cu aport în numerar pentru păstrarea cotei de 49% în firma mixtă.
În firma mixtă, Nuclearelectrica va avea dreptul de a participa cu aport în natură reprezentat de activele existente în proprietatea sa destinate proiectului, printre care şi 75 de tone de apă grea. Nuclearelectrica nu va avea obligaţia să furnizeze apă grea pentru reactoarele 3 şi 4.
De asemenea, statul român va avea dreptul de a intra în structura acţionariatului cu aport în natură, la orice dată ulterioară constituirii firmei mixte, cu respectarea procentului minim de deţinere de către investitorul privat.
Cerinţa principală este ca investitorul privat să poată dovedi că are capabilităţi în construcţia de reactoare nucleare şi în finanţarea, din surse propii sau atrase, a unor astfel de investiţii.
De asemenea, având în vedere că centrala din Cernavodă este proiectată să funcţioneze cu tehnologie canadiană CANDU 6, investitorul privat care va fi selectat va trebui să demonstreze că ştie să construaiscă şi să administreze în condiţii de siguranţă reactoare nucleare dotate cu o astfel de tehnologie.