Deşi regula generală spune că cei care cumpără domenii de Internet trebuie să plătească o taxă anuală pe domenii, acestea fiind o resursă naţională limitată, domeniile .ro se vând pe viaţă, conform unor reglementări speciale, concepute şi schimbate după bunul plac de RoTLD, instituţia le care administrează şi le vinde. Un dezvoltator web a dat în judecată instituţia pentru că nu-şi respectă propriile reguli şi administrează aleator domeniile. Ca răspuns, RoTLD a şters regulamentul şi lista litigiilor de pe site!

În noiembrie 2007, Bodgan Surdu, un investitor autohton în domeniul IT, a depus o cerere la sediul Institutului Naţional de Dezvoltare – Cercetare în Informatică (ICI), prin care arăta că un număr de 70 de domenii .ro sunt deţinute de firme care nu mai există, în baza unor date false. Surdu cerea, de asemenea, suspendarea respectivelor domenii. Conform procedurii standard, ICI trebuia să notifice deţinătorii de domenii, apoi să le suspende domeniile pentru 3 luni şi, în final, să le anuleze.

Regula în .ro: nicio regulă

RoTLD este un departament din cadrul ICI, organismul care administrează domeniile .ro. Între Internet Assigned Numbers Authority – IANA (autoritatea internaţională de administrare a domeniilor de Internet, n.r.) şi ICI (căruia i s-a delegat acest drept în 1993 pentru că a fost prima instituţie care a cerut-o), nu există niciun contract, nu există reglementări clare, prin urmare, domeniu atribuirii domeniilor .ro este într-un mare haos.

Reacţia RoTLD: a şters de pe site şi reglementările, şi litigiile!

Cererea lui Bodgan Surdu a rămas fără răspuns din noiembrie 2007 până în martie 2009, când au fost suspendate nouă domenii din listă. Cu restul, însă, nu s-a întâmplat nimic. „Între timp eu am depus şi cereri la ICI, ANRCTI (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, n.r.), IANA, Ministerul Telecomunicaţiilor, cereri care au primit răspunsuri în doi peri: o să-i notificăm, să facem etc. Iar IANA s-a spălat pe mâini că nu are ce face. Prin iunie mi s-a spus că problema a fost clarificată de o avocată, în sensul în care domeniile care erau înregistrate de nişte firme care nu mai există din 2005 (au fost radiate) sau firme care nu au existat niciodată, au fost tranferate pe numele unui cetăţean german”, explică Bogdan.

Între timp, procedura standard a fost ştearsă de pe site-ul RoTLD, la fel ca şi lista de cazuri de dispută, acuză Surdu. „Am schimbat atunci procedura de pe site pentru că nu aia era o procedură asumată de noi, pe riscul nostru, aşa că putem să o schimbăm dacă nu e bună. Noi nu ştim cine înregistrează domeniile şi nu putem să le retragem pentru că ar însemna să plătim prejudicii”, a explicat directorul RoTLD, Eugenie Stăicuţ, pentru capital.ro.

Domeniile .ro, o resursă naţională limitată

Procesul intentat RoTLD de dezvoltatorul web Bogdan Surdu nu poate avea altă natură decât una principială, pentru că nu există nici o lege căreia să i se supună RoTLD. „Domeniile .ro reprezintă un bun naţional şi resursă limitată care trebuie administrată cu foarte multă grijă”, atrage atenţia Bogdan. Însă o serie de domenii „interesante”, precum bucuresti.ro, brasov.ro, iasi.ro sau constanta.ro etc au fost obţinute cu date false de către o firmă care nu există, nu au mai fost actualizate de mult timp şi, conform procedurii ICI, acestea trebuie anulate.

Mai mult, pentru orice domeniu se plăteşte, de regulă, o taxă anuală de folosire, însă domeniile .ro pot fi cumpărate pe termen nelimitat pentru 50 de dolari. „După 2 luni de proces am aflat că zece astfel de domenii fuseseră transferate pe numele unui cetăţean german. Dosarul se află acum la Curtea de Apel contencios administrativ pe fond”, explică Surdu.

Peste 300.000 de domenii .ro, vândute pe viaţă. Nu se ştie cui…

Peste 300.000 de domenii .ro au fost vândute pentru 50 de dolari domeniul, banii obţinuţi din această afacere urmând, teoretic, să fie investiţi în infrastructură şi în întreţinerea lor. Pentru toate aceste domenii compărătorii ar fi trebuit să plătească şi o taxă anuală, iar directorul RoTLD, Eugenie Stăicuţ, ştie acest lucru, pentru că este acţionar unic la Internet DomReg SRL, firmă care comercializează domenii cu alte extensii, de tipul .eu, .com, .net etc.

„La firma sa, domnul. Stăicuţ foloseşte cu succes taxa anuală de întreţinere pentru domenii, dar la domeniile .ro nu o poate implementa de mai bine de 15 ani. În plus, nu puţine sunt cazurile unde clienţii care vroiau să înregistreze domenii .ro pe site-ul ICI primeau factură de la Internet DomReg SRL”, explică Bogdan Surdu, care a cheltuit, până în prezent, în jur de 15.000 de euro pentru acest proces.

RoTLD: „Ne gândim să introducem pe viitor taxa anuală pe domeniile .ro”

„Încă nu am introdus taxa anuală pe domeniile .ro, dar ne gândim să o facem în viitor. Dacă firmele nu există, vrem să introducem taxa anuală să se rezolve această problemă. Noi de unde să ştim că nu există firmele alea, că firma a fost preluată de alta, şi domeniile la fel. Nu putem să le luam domeniile pentru că ar trebui să le plătim prejudicii”, a comentat pentru capital.ro directorul RoTLD.

Problema RoTLD: are şi rol de reglementare,şi de administrare

Consultantul IT şi omul din spatele portalului Metropotam.ro, Dragoş Mănac, atrage atenţia asupra faptului că RoTLD este o companie de stat care are atât putere de operare, cât şi putere de decizie în acest domeniu.

„În alte ţări există o instituţie care are doar rolul de a reglementa acest domeniu, iar partea de administrare este delegată companiilor. La noi este vorba de o companie de stat care face tot, decide şi operează. Foarte multe domenii sunt blocate pentru că au fost vândute pe viaţă şi abandonate. Iar problema cu despăgubirea celor care au cumpărat până acum domenii este rezolvată chiar de contractul de achiziţionare a domeniilor, în care se menţionează faptul că RoTLD îşi rezervă dreptul să treacă la taxă anuală şi cei care au cumpărat deja vor beneficia de o gratuitate de câţiva ani”, explică Mănac într-un interviu telefonic pentru capital.ro.

Un alt consultant din domeniu, Dragoş Vâlceanu, atrage atenţia asupra situaţiilor care lasă loc la speculaţii. „Sunt companii care vor să cumpere domeniul cu numele lor şi nu pot pentru că au fost cumpărate dinainte cu scopul de a fi vândute respectivelor companii de sume uriaşe. Dacă nu sunt cumpărate, rămân doar blocate. Dacă ar exista o taxă anuală n-ar mai apărea această situaţie. RoTLD Domeniile .ro nu sunt o resursă infinită şi nu pot fi proprietate privată pentru că sunt bunuri publice. Când ai nevoie plăteşti, când nu mai ai nevoie laşi pe altcineva”, a comentat Vâlceanu pentru capital.ro.