Investitorii americani dominau piaţa europeană la apogeul boom-ului imobiliar, însă, în numai doi ani, aceştia s-au retras aproape complet din prim-planul sectorului şi au devenit "vânzători neţi" de proprietăţi comerciale din Europa, potrivit The Wall Street Journal (WSJ). Investitorii din Statele Unite au cheltuit, în prima jumătate a acestui an, fonduri de 407 milioane de euro pentru investiţii în active imobiliare comerciale în Europa, în scădere cu 98% de la maximul de 2
Investitorii americani dominau piaţa europeană la apogeul boom-ului imobiliar, însă, în numai doi ani, aceştia s-au retras aproape complet din prim-planul sectorului şi au devenit „vânzători neţi” de proprietăţi comerciale din Europa, potrivit The Wall Street Journal (WSJ).
Investitorii din Statele Unite au cheltuit, în prima jumătate a acestui an, fonduri de 407 milioane de euro pentru investiţii în active imobiliare comerciale în Europa, în scădere cu 98% de la maximul de 20,7 miliarde euro înregistrat în primul semestru al lui 2007, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE).
La acea dată, investitorii americani erau implicaţi, din poziţia de cumpărători, în 16% din totalul tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară europeană, procent care s-a restrâns la 9,1% în primele şase luni ale anului trecut, respectiv 1,6% în perioada ianuarie-iunie din 2009.
„Constatăm că investitorul global, investitorul instituţional american, s-a retras dramatic. În prezent, investitorii regionali şi naţionali domină piaţa imobiliară”, a declarat economistul şef al CBRE, Ray Torto, citat de WSJ.
Cea mai mare vânzare a unei proprietăţi imobiliare derulată în acest an de un investitor american este tranzacţia prin care grupul Tishman Speyer Properties a încasat 128 milioane de lire sterline pentu clădirea de birouri Centurium din Londra, preluată de fondul german BVK International Immobilien-Spezialfonds. Tishamn Speyer a cumpărat proprietatea în 2005, pentru 100 de milioane de lire.
Pe de altă parte, cea mai mare tranzacţie de cumpărare derulată în acest an pe piaţa europeană a proprietăţilor comerciale a fost realizată tot de un investitor american, în parteneriat cu unul regional. Fondul britanic F&C REIT Asset Management şi grupul american AREA Property Partners au preluat un portofoliu de retail de 211 de proprietăţi pentru 669 milioane de euro, după ce grupul de servicii financiare Dawnay Day, proprietarul anterior al portofoliului, s-a prăbuşit în 2008. Administratorul special al activelor Dawnay Day, grupul britanic de asigurări Norwich Union, denumit acum Aviva, a semnat vânzarea către consorţiul F&C/AREA.
SURSA: Mediafax