Progress Finance Corporation si Lavengro Holding Limited sunt doua dintre firmele straine care s-au inscris, in ultimele luni, pe lista actionarilor principali ai mai multor societati comerciale care au ca obiect de activitate comertul cu amanuntul. Echipa de investitori a reusit sa intre in posesia pachetelor majoritare ale respectivelor societati achizitionand actiuni, in special de la SIF-uri si dintre cele detinute de micii actionari rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa (PPM), dar si de la FPS. Cu sediul in Cipru sau Insulele Virgine Britanice, – asa-numitele „paradisuri fiscale” – noii „proprietari ai comertului” au in spate un puternic fond de investitii american. Aceasta „masinarie financiara” are un singur scop: investitii masive care sa aduca, in cativa ani, profituri pe masura. Pana acum, societati de comert din 17 municipii din tot atatea judete au fost preluate de americani. Ceea ce au in comun aceste societati sunt lanturile de zeci sau sute de magazine pe care le detin fiecare.
„Este cea mai mare investitie in actiuni romanesti ce provine din Statele Unite”, declara Gabriel Chiriac, director general United Capital SA – firma care se ocupa de managementul investitiilor acestui fond in Romania. Numai in comert, americanii controleaza acum spatii comerciale ce depasesc, ca suprafata, 600.000 metri patrati, in total. Acestia detin puterea in societati de profil din Bucuresti – Romarta si Optimex – Iasi, Cluj-Napoca, Brasov, Alba-Iulia, Tg. Mures, Baia Mare, Braila, Galati, Piatra-Neamt, Ramnicu-Sarat, Slatina, Pitesti, Craiova, Satu Mare, Ramnicu Valcea si Targoviste.
La acestea se aduga pachetele detinute la Sidex Galati, Dacia Pitesti, Oltchim – Ramnicu-Valcea, Alro – Slatina, Otelinox – Targoviste, Romportmet Galati. De asemenea, pachetele majoritare ale Romlux – Targoviste si Comcereal – Teleorman au fost preluate de aceleasi firme.
Americanii au facut de multe ori valva pe piata extrabursiera RASDAQ, cand au cumparat fulgerator pachete foarte mari de actiuni, la preturi de nerefuzat pentru vanzatori, ce depaseau de cateva ori valoarea nominala a actiunilor.
Cea mai mare investitie ramane insa, in spatii comerciale. Desigur, cele mai multe dintre spatiile astfel modernizate vor fi inchiriate firmelor locale de comert.
„Va trebui sa aducem toate magazinele din patrimoniul societatilor preluate in topul preferintelor cumparatorilor, dupa care le vom oferi spre inchiriere micilor societati din orasele respective.
Ecuatia e simpla: daca unitatile nu vor reusi sa obtina un profit cel putin egal cu valoarea care s-ar aduce din inchiriere, atunci nu mai are rost sa le pastrezi in administrare proprie”, explica sursa citata.
Se intentioneaza preluarea a si mai multor retele de magazine din alte mari orase, plus societati de tip Comcereal sau care poseda lanturi de restaurante. Cumparam tot ceea ce este de vanzare, care sa aduca si profit, dupa o perioada de timp. Problema este ca, in primul rand, si FPS sa fie interesat sa vanda actiuni „cu banii jos”, a conchis Gabriel Chiriac.
Mircea Doaga