Scădere de 87% a investiţiilor imobiliare. Mai cumpără cineva în România?

Volumul investiţiilor imobiliar din România este estimat la circa 23,5 mil. euro pentru trimestrul doi din acest an, cu tranzacţii încheiate în sectoarele rezidenţial şi de birouri, ceea ce reprezintă o scădere de 87% comparativ cu primele trei luni din 2011, conform unei analize DTZ Echinox.

Pentru întregul semestru, DTZ Echinox a identificat un volum de investiţii în valoare totală de 213,94 mil. euro ceea ce reprezintă o creştere de 14% de la an la an.
„Volumele de investiţii în România ar putea să depăşească 500 mil. euro  până la sfârşitul anului. Prevedem o îmbunătăţire constantă pe piaţă de-a lungul celei de-a două jumătăţi a anului 2011, cu activitate în principal de la investitorii care au deja proprietăţi în România. Nu ne aşteptăm să vedem volume semnificative de capital nou intrând pe piaţa locală până în 2012”, a comentat Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting din cadrul DTZ Echinox.
Investiţiile europene, în creştere
Investiţiile în proprietăţi comerciale din Europa (retail, birouri şi industrial)  în al doilea trimestru al anului 2011 au ajuns la 25,4 mld. euro, reprezentând o creştere de 14% faţă de valoarea de 22,4 mld. euro din primul trimestru, conform ultimului raport al DTZ Research.
Volumul mediu al investiţiilor din ultimele patru trimestre este de 27,1 mld. euro, comparativ cu media de 20,7 mld. euro, înregistrată pe acelaşi interval de referinţă, cu un an în urmă. Acesta este al şaptelea trimestru consecutiv cu o creştere constantă, fapt ce subliniază o majorare sustenabilă în activitate.
„Dintre principalele pieţe europene, Marea Britanie, Franţa şi Germania au avut o creştere de 14%, generată mai ales de majorarea de 33% faţă de trimestrul anterior, pe care a înregistrat-o volumul de investiţii în Franţa, până la valoarea de 2,7 mld. euro. Cu toate acestea, activitatea pe cele trei pieţe rămâne sub media ultimilor cinci ani. În contrast cu perioada de maximă activitate din T1, investiţiile pe pieţele din Europa Centrală şi de Est s-au redus la 0,4 mld. euro în T2, faţă de 1,3 mld. euro în T1“, a declarat Magali Marton, head of DTZ CEMEA Research.
Structura investiţiilor
Raportul arată că ponderea activităţii investitorilor de peste ocean (29%) a scăzut la cel mai mic nivel din 2002, situându-se la 7,5 mld. euro în T2 2011. Atât investitorii inter regionali cât şi cei intra regionali au fost mai puţin activi în acest trimestru. În contrast, investiţiile locale au crescut cu 28% în T2, până la valoarea de 17.9 mld. euro. Activitatea investitorilor globali a fost aproape dublă trimestrul acesta, cumulând 1,4 mld. euro, de la 0,8 mld. euro în T1.
Sectorul de birouri a cumulat  investiţii de 9,8 mld. euro în T2, adică 39% din volumul total. Activitatea a rămas intensă şi pe segmentul de retail, unde volumele au totalizat 9 mld. euro, mai ales din tranzacţiile cu centre comerciale. Sectorul industrial a marcat o scădere semnificativă pe parcursul trimestrului, scăzând cu 45% până la valoarea de 1,7 mld. euro, ce reprezintă o cotă de piaţă de numai 7%. Activitatea în alte sectoare a crescut de la 0,6 mld. euro în T1 la 2,7 mld. euro în T2, creştere atribuită parţial tranzacţiilor cu clădiri din sectorul medical şi cu proprietăţi adiacente traseelor rutiere.