Investitorii au declansat batalia pentru SIF-uri

Operatorii Bursei de Valori sustin ca mai multe persoane fizice au depasit plafonul de 0,1% din actiunile pe care pot sa le detina la o Societate de Investitii Financiare. Afirmatia se bazeaza pe faptul ca SVM- urile executa tot mai multe ordine de achizitie ale unor societati comerciale nou-infiintate, ai caror actionari sau asociati unici sunt anumite persoane interesate sa detina procente cat mai mari din actiunile emise de SIF-uri. "Aceasta categorie de investitori acumuleaza actiuni inainte

Operatorii Bursei de Valori sustin ca mai multe persoane fizice au depasit plafonul de 0,1% din actiunile pe care pot sa le detina la o Societate de Investitii Financiare. Afirmatia se bazeaza pe faptul ca SVM- urile executa tot mai multe ordine de achizitie ale unor societati comerciale nou-infiintate, ai caror actionari sau asociati unici sunt anumite persoane interesate sa detina procente cat mai mari din actiunile emise de SIF-uri. „Aceasta categorie de investitori acumuleaza actiuni inainte de convocarea AGA, pentru a forta o decizie in sensul majorarii plafonului maxim de actiuni pe care le poate detine o singura persoana”, sustine Andrei Florescu, dealer la unul din SVM-urile care opereaza in numele unei SIF pe piata de capital.
Mai multi membri din Consiliile de Administratie ale SIF-urilor nu vad cu ochi buni majorarea plafonului maxim la mai mult de 1%. Astfel, Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, a declarat ca prin majorarea procentului de actiuni pe care o persoana il poate detine la o astfel de societate se va forma o categorie de actionari ce va putea adopta decizii in detrimentul actionarilor minoritari, pentru a-si urmari propriile interese in afaceri. Un alt presedinte de SIF afirma ca acei care urmaresc sa detina controlul asupra activitatii SIF-urilor vor de fapt sa aiba acces la lichiditatile acestor societati, pentru a-si acoperi prin plasamente anumite pierderi din propriile afaceri.
SIF-urile ori cedeaza,
ori ies de la Bursa
Totusi, Bursa de Valori a conditionat cotarea SIF-urilor de aceasta majorare a plafonului de actiuni pe care le poate detine o singura persoana. Termenul pentru aceasta decizie expira in primavara, actionarii fiecarei Societati de Investitii Financiare urmand sa hotarasca la AGA din urmatoarele luni daca aleg mentinerea acestui plafon si excluderea de la BVB sau accepta modificarea plafonului la cinci procente, asa cum a sugerat Comitetul Bursei.
Brokerii sustin ca indiferent ce decizie vor adopta actionarii, controlul asupra unui pachet important de actiuni SIF poate fi obtinut prin infiintarea mai multor SRL-uri care sa achizitioneze titluri in calitate de persoana juridica. In aceste conditii, opozitia manifestata de actualii administratori ai SIF-urilor nu se justifica decat prin teama de a-si pierde functiile pe care le-au detinut pana acum.
In plus, operatorii sustin ca, inca de la inceputul acestui an, numarul si valoarea ordinelor de cumparare pentru actiuni SIF s-a triplat, iar valoarea oferita pentru aceste actiuni, pentru ordinele emise cu valabilitate pe termen lung, depaseste in anumite cazuri 1.400 lei/actiune. Cele mai solicitate sunt actiunile emise de SIF Muntenia si SIF Transilvania, titluri a caror valoare calculata pe baza activului net este de 3.409 lei, respectiv 3.288 lei. Brokerii recunosc insa ca nu este o simpla coincidenta intre cererea manifestata pentru cele doua tipuri de actiuni si faptul ca cele doua SIF-uri dispun de cele mai mari lichiditati. Dar modificarea plafonului maxim de actiuni detinute este o masura evidenta in favoarea SVM-urilor, care vor avea de castigat importante comisioane din tranzactii, pana la stabilizarea actionariatului la SIF-uri.