sa le aduca dividende a fost luni, cand volumul transferat a fost de peste 1,68 milioane de actiuni (0,3% din capitalul social), iar pretul s-a mentinut in jurul valorii de 4.900 lei/actiune. Conducerea SIF Banat-Crisana a propus un dividend brut de 480 lei/actiune, insa scaderea din sedinta urmatoare, de 350 lei/actiune, s-a situat sub valoare dividendului, ceea ce i-a facut pe brokeri sa considere ca investitorii au preferat sa beneficieze de castigul fix posibil de obtinut din dividende. si la SIF 4 Muntenia investitorii au aplicat aceeasi politica, insa spre deosebire de titlurile SIF 1, actiunile SIF 4 au cunoscut o crestere de 5% miercuri, cand a fost ultima zi in care actionarii puteau sa cumpere actiuni pentru a fi inregistrati in registrul actionarilor la data de referinta (ultima zi cum-dividend). Astfel, pretul actiunilor SIF Muntenia a atins 4.200 lei/actiune, valoare maxima inregistrata in ultimele 52 de saptamani. Cresterea cursului a fost insotita si de o dinamica buna a lichiditatii care a continuat si in sedinta urmatoare, insa pretul a scazut pana la 3.800, valoare la care s-a stabilizat. Pana in acest moment, singurele actiuni SIF pentru care a fost mai rentabil pentru investitori sa le vanda in ultima zi cum-dividend si sa le recumpere in prima zi ex-dividend au fost cele emise de SIF Moldova, ale caror cotatii s-au depreciat intr-o mai mare masura decat valoarea dividendului propus, de 494 lei/actiune.Pe parcursul saptamanii trecute, au fost transferate peste 17 milioane de actiuni SIF Transilvania, ceea ce reprezinta aproximativ 3,18% din capitalul social. Apogeul a fost inregistrat in sedinta de vineri, ultima zi cum-dividend, cand au fost transferate noua milioane de actiuni (1,66% din capitalul social). Asteptarile investitorilor pentru dividendul posibil de obtinut de la SIF Transilvania au determinat saptamana trecuta o apreciere a cotatiei cu aproape 14%, de la un minim de 4.650 de lei (luni) la un maxim de 5.300 de lei in sedinta de vineri. Cotatia din ultima zi a saptamanii trecute reprezinta un nou maxim istoric pentru aceste titluri. Una din cele mai bune evolutii de la Categoria a II-a au avut-o titlurile Siretul, care au atins miercuri o valoare maxima istorica, de 6.900 lei/actiune. In aceasta sedinta au fost transferate 1,36 milioane de actiuni, ceea ce reprezinta 4,6% din capitalul social. La nivelul intregii saptamani si-au schimbat proprietarul peste 10,76% din actiunile emise de societate. Este posibil ca investitorii sa fi fost impulsionati de un comunicat al societatii prin care se confirma existenta a trei actionari semnificativi care si-au marit cotele detinute, dar si de faptul ca membrii Consiliului de Administratie si-au diminuat detinerile in societate, de la 8,96% la 0,89%.
Diversificarea portofoliului?
01 martie 2004. Unul dintre sfaturile cel mai frecvent intalnite in sfera investitiilor se refera la diversificare. „Nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos” este o expresie des folosita. Diversificarea portofoliului in scopul diminuarii riscului este recomandata de aproape toti analistii. Personal nu sunt de acord cu acest principiu. Warren Buffett spunea intr-una din carti – Buffettology – ca diversificarea este pentru cei „lenesi”, care nu vor sa faca analize pentru a descoperii, societatile care pot oferi cele mai bune randamente. Diversificarea scade randamentul unui portofoliu. M-am gandit ce societate ar putea aduce un randament cat mai bun in anul curent, iar alegerea mea e Impact; am ales aceasta actiune dintre titlurile care pot asigura atat o relativa lichiditate, cat si un plasament acceptabil din perspectiva cuantumului valoric al investitiei. Dintre societatile mai putin lichide, preferata mea e Apcarom.
02 martie. Piata a intrat intr-o perioada de reasezare a preturilor. Volumele au scazut, iar preturile s-au stabilizat. Actiunile urmarite intens in acest moment sunt SIF-urile care trec prin datele de referinta. Le urmaresc si eu cu mare atentie.
03 martie. Piata a inceput sa se inscrie din nou pe un trend ascendent. Volumele afisate in ordinele de cumparare sunt din nou superioare celor din ordinele de vanzare pentru mai multe titluri. Astept sa vad cum va evolua Bermas. Atentia mi-a fost captata, incepand de ieri, de piata spot euro-dolar, desi nu sunt inca activ pe aceasta piata.
04 martie. Trendul ascendent inceput ieri se confirma azi: indicele BET are o crestere de 2,5% pe un volum apreciabil: 99 miliarde lei. Cresterile de preturi insotite de volum consistent constituie semne bune. Cererea de actiuni depaseste cu mult oferta in cazul unor societati. De exemplu, la TLV cererea era de 6,27 milioane de actiuni, in timp ce oferta era de 0,523 milioane; la Impact raportul era de 3,5 milioane actiuni la 1,7 milioane; la Azomures 1,199 milioane actiuni la 0,881 milioane. Cotatia TLV a depasit rezistenta de la 6.000 lei, care a mai fost incercata in 19 februarie, insa fara succes.
05 martie. La Bermas s-au strans destul de multe ordine de cumparare, in timp ce vanzarea nu este prea generoasa (82.000 actiuni la 29.000). Astept miscarea pretului si pe acest titlu. Ceea ce se si intampla pana la finalul sedintei: TLV inchide la 6.150 lei, Impact la 5.800. BET bate din nou recordul: 1.713 puncte. Volum: 98 miliarde lei. Nimic de adaugat.