Investitorii au intrat in febra dividendelor

procente. Aceeasi situatie o regasim si pe piata Rasdaq, insa cresterile nu sunt atat de mari. RAQ I si RAQ II, indici care urmaresc evolutia actiunilor listate la cele doua categorii de excelenta ale pietei, au inregistrat cresteri fata de inceputul anului de peste 10%, in timp ce Rasdaq Composit, care include toate actiunile listate pe Rasdaq, a urcat cu numai 4,2%.Rezultatele financiare preliminate, anuntate de mai mult de jumatate din societatile listate la BVB, au impulsionat tranzactiile s

procente. Aceeasi situatie o regasim si pe piata Rasdaq, insa cresterile nu sunt atat de mari. RAQ I si RAQ II, indici care urmaresc evolutia actiunilor listate la cele doua categorii de excelenta ale pietei, au inregistrat cresteri fata de inceputul anului de peste 10%, in timp ce Rasdaq Composit, care include toate actiunile listate pe Rasdaq, a urcat cu numai 4,2%.Rezultatele financiare preliminate, anuntate de mai mult de jumatate din societatile listate la BVB, au impulsionat tranzactiile si au ridicat cotatiile. Insa cele mai spectaculoase evolutii le-au avut saptamana trecuta actiunilor celor doua banci. Tranzactiile cu aceste actiuni au reprezentat peste jumatate din totalul transferurilor de la BVB, transferuri care au totalizat peste 520 de miliarde de lei. Actiunile Banca Romana pentru Dezvoltare nu si-au intrerupt trendul ascendent inregistrat cu o saptamana in urma, ajungand vineri la un pret maxim de 28.500 de lei/actiune (valoare maxima inregistrata in ultimele 52 de saptamani), ceea ce reprezinta o crestere cu 12,9% fata de saptamana precedenta. Cresterea cotatiilor s-a inregistrat pe fondul unei lichiditati ridicate. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni BRD a depasit suma de 148 de miliarde de lei. De o lichiditate crescuta au beneficiat si actiunile Banca Transilvania, care au avut aceeasi evolutie, atingand si ele cea mai mare valoare inregistrata in ultimul an, 5.900 de lei/ actiune. Saptamana trecuta a fost transferat 3,3% din capitalul social al Bancii Transilvania, numai in sedinta de miercuri fiind tranzactionate aproape 20 de milioane de actiuni (in valoare de 108 miliarde de lei), ceea ce reprezinta 2,05% din capitalul social.Tranzactiile cu actiunile producatorilor de medicamente listati la BVB s-au intensificat spre sfarsitul saptamanii si o data cu cresterea lichiditatii au crescut si cotatiile, apropiindu-se de maximele anuale. In ultima zi a saptamanii, conducerea Sicomed a anuntat rezultatele preliminate pentru exercitiul financiar 2003. Desi in prima parte a anului performantele societatii au depasit valorile estimate prin bugetul de venituri si cheltuieli, la sfarsitul anului principalii indicatori financiari s-au situat cu putin sub nivelul prevazut in BVC. „Desi la prima vedere rezultatele sunt slabe, societatile din acest domeniu au un potential de crestere foarte ridicat, observat si la nivel mondial. Ele nu-si pot realiza profitul din cauza blocajului financiar existent in sistemul de sanatate”, spune Genia Tabara, trader la Romintrade. Creantele societatii Sicomed sunt de peste 720 de miliarde de lei, in timp ce datoriile pe termen scurt se ridica doar la 243 miliarde de lei.

jurnal de investitor
Horatiu Hausi
Bancile raman In prim plan
9 februarie 2004. Cumparatorii de actiuni emise de banci s-au reorientat dinspre TLV (Banca Transilvania – n.red.) spre BRD. BRD a crescut mai putin decat TLV in ultimele luni si se vorbeste tot mai des despre adoptarea politicii de dividend existenta la TLV. La Impact e inca liniste, moment bun pentru achizitii. La TLV si Impact volumele din bid (nr. actiunilor din ordinele de cumparare – n.red.) sunt net superioare celor din ask (nr. actiunilor la vanzare – n.red.). Dupa un trend ascendent acest lucru nu poate insemna decat continuarea lui. La Antibiotice, iesirea din reteaua de distributie Pharma este un semn bun.
10 februarie. Mi-a atras atentia Siretul Pascani, atat prin cifrele din bilanturi, cat si prin structura actionariatului, care e dispersat (80% din actiuni apartin PAS). Ideea unei viitoare concentrari a acestuia (TLV tocmai a cumparat 5,46%) ma face sa cred ca exista premise ca pretul sa se inscrie pe un trend ascendent. Am cumparat, deci, SRT (actiuni Siretul – n.red.), orizontul de timp al investitiei fiind unul mediu.
Observ agitatie mare pe BRD: volume foarte mari, la preturi in crestere – cred ca se vor da (actiuni – n.red.) gratuite in acest an.
11 februarie. A inceput sa se miste Impact. Volum mare in primele 30 de minute de tranzactionare pe TLV – un milion de actiuni – si se cumpara tot ce apare la 5.450 de lei. Cred ca va fi o zi cu volum apreciabil pe acest titlu. Intr-adevar: pana la sfarsitul sedintei volumul tranzactionat pe TLV a ajuns la 20 de milioane de actiuni, adica 2% din capitalul bancii. Se cumpara; sunt premise de crestere. Calculele mele – 6.000 de lei/actiune inaintea datei de referinta la TLV – incep sa fie confirmate de piata. La inchiderea sedintei au ramas afisate ordine mari in bid – 3,5 milioane in primele doua nivele (ordinele de cumparare cu prioritate la executare – n.red.) – fapt ce constituie un suport pentru un nou salt. Piata s-a reorientat din nou, de data asta dinspre BRD spre TLV.
12 februarie. Se pare ca subiectul zilei este legat tot de banci. Despre BRD tot mai multi spun ca va fi majorare de capital cu gratuite, iar TLV s-a inscris pe un trend ascendent precum anticipam. 6000 de lei nu mai este deloc departe, iar AGA din primavara va aduce, foarte probabil, actiuni gratuite drept dividend. 2004 ramane (precum 2003) un an de investitii pentru TLV, iar rezultatele acestora nu vor intarzia sa apara.
13 februarie. Vineri 13, o zi excelenta pentru BVB. Volum total: 203 miliarde de lei. (un maxim in 2004); BET: 2.637 (maxim absolut). Ambele banci in prim plan: volum de 107 miliarde de lei si pret: +4,5% pe BRD, volum de 40 de miliarde de lei, respectiv +3,5% pe TLV. Cifrele vorbesc de la sine. Nimic de adaugat.