Majoritatea investitorilor mizează pe segmentul de retail, în procent de 23%. Predispoziţia pentru retail a crescut faţă de sfârşitul anului trecut, când acest sector era îmbrăţişat de doar 16% din investitori şi când majoritatea pariau pe industrial. Acum, segmentele industrial şi rezidenţial sunt preferate în procent de 21% fiecare, urmate de birouri cu 15%, hoteluri 12% şi alte tipuri de proprietăţi 9%. Ca şi penultimul raport, interesul investitorilor este pentru proiecte mixte, în procent de 81%.
Cea mai mare creştere a capitalului disponibil va fi înregistrată în Statele Unite (97 mld. dolari), unde se aşteaptă o majorare cu 54% faţă de estimările din decembrie 2009. Şi regiunea Asia Pacific înregistrează o creştere cu 29%, cumulând un capital de 71 mld. dolari, în timp ce majoritatea capitalului disponibil este concentrat în Europa (112 mld. dolari), situaţie neschimbată de la ultima estimare a DTZ.
Tranzacţii mai valoroase
„Marea Britanie atrage cel mai mult investitorii din regiune, urmată de alte pieţe lichide precum Franţa, Germania, Suedia şi Italia. Pe fondul nemodificarii volumului investiţiilor în Europa, ne aşteptăm ca volumul tranzacţiilor în 2011 să nu aibă creşteri semnificative, în comparaţie cu alte regiuni. Cu toate acestea, creşterea volumului de investiţii înregistrate în prima jumătate a anului 2010 sugerează că revenirea nu va întârzia să apară, înregistrându-se şi o creştere a valorilor“, a declarat Magali Marton, head of DTZ CEMEA Research.
În prima jumătate a anului 2010, volumul de investiţii la nivel global a crescut substanţial, atingând valoarea de 133 mld. dolari, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În Asia Pacific, volumul s-a triplat faţă de anul trecut, atingând valoarea de 64 mld. dolari. Investiţiile în Europa au totalizat 54 mld. dolari, în creştere cu 86%. Statele Unite aşteaptă încă o creştere a tranzacţiilor, cu un volum investiţional constant de 15 mld. dolari.