Investitorii au scăpat la limită de impozitul anticipat

Bursa nu se simte foarte bine, iar Guvernul nu arată că ar vrea să ajute. Un dezastru echivalent cu dispariția a și mai multor investitori, impozitul anticipat pe profit, a fost evitat în ultimul moment.

De când a început criza economică, adică de prin 2009, guvernele care s-au perindat au tot căutat modalități prin care să taxeze suplimentar tranzacțiile bursiere. Culmea este că, de fapt, niciun oficial al Ministerului Finanțelor nu știe (sau nu declară) care este valoarea veniturilor din piața de capital, dar tot se încearcă impozitarea suplimentară, chiar dacă rezultatul este mai degrabă dispariția bursei, nu mai mulți bani la buget.
Ultima găselniță a fost impozitarea cu 16% în momentul efectuării tranzacției, adică plata anticipată a taxei. Dacă această propunere de modificare a Codului fiscal ar fi fost aprobată, șansele de a omorî de tot bursa de valori erau mari. „Piața de capital este un domeniu dinamic, în care nu există predictibilitate și certitudine“, se arată într-un raport al Tradeville asupra efectelor impoztării anticipate. „Un investitor ar putea câștiga în urma unei tranzacții, însă pe următoarele ar putea înregistra pierderi, iar la finalul anului ar ajunge să nu aibă o bază reală de impozitare.“
Problema este că impozitarea anticipată duce la taxarea tranzacţiilor câștigătoare, dar nu și la echivalarea cu cele perdante. Iar investitorul își recuperează banii abia peste un an, dacă mai apucă să îi recupereze.
Dezastrul evitat
Cei de la Tradeville au făcut și o simulare de plată pe baza acestei propuneri. Astfel, un investitor care a realizat, pe parcursul unui an, tranzacții în câștig de 67.398 lei și operațiuni în pierdere de 62.245 lei ar fi avut de plătit un impozit anticipat de 10.784 lei. Conform vechilor condiții, prin care se plătea trimestrial, investitorul ar fi avut de achitat doar 824 lei.
Din fericire, actualul guvern a renunțat la modificare, după ce s-au făcut auzite protestele din partea pieței. Determinarea câștigului sau a pierderii se va face anual, declarațiile urmând a fi depuse până la sfârșitul lunii februarie a anului următor. S-a renunțat și la plata trimestrială a impozitului.
Obligativitatea calculării valorii câștigurilor și pierderilor din tranzacțiile cu titluri de valoare (altele decât părțile sociale și valorile mobiliare în cazul societăților închise) revine intermediarului, care trebuie să transmită în formă scrisă fiecărui contribuabil.
În orice caz, este interesantă tendința autorităților de a opera modificări în defavoarea bursei atunci când piața merge rău. La fel s-a întâmplat și în 2009 și la fel era să se întâmple și acum. BVB se află pe un trend pronunțat și prelungit de depreciere, în principal din cauza crizei din Grecia și a dificultăților zonei euro, și lichiditatea zilnică a scăzut la o medie de sub 10 milioane lei în ultima săptămână. Iar capitalizarea BVB a scăzut sub 17 miliarde euro.