Indicii bursieri au resimtit din plin, pe parcursul saptamanii trecute, modificarea directiei plasamentelor pentru investitorii de portofoliu. Inca de la inceputul saptamanii, convocatorul pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor la BRD a atras investitorii catre aceste titluri. Cum in piata nu au intrat bani, brokerii cred ca actiunile BRD au fost cumparate cu bani obtinuti din vanzarea actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri). Aceasta miscare de capital
Indicii bursieri au resimtit din plin, pe parcursul saptamanii trecute, modificarea directiei plasamentelor pentru investitorii de portofoliu. Inca de la inceputul saptamanii, convocatorul pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor la BRD a atras investitorii catre aceste titluri. Cum in piata nu au intrat bani, brokerii cred ca actiunile BRD au fost cumparate cu bani obtinuti din vanzarea actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri). Aceasta miscare de capital a determinat stationarea indicelui BET (care cu o saptamana in urma se afla in scadere), dar si scaderea accentuata a indicelui BET FI. Indicele BET Compozit si-a mentinut tendinta de scadere lenta, pe fondul unei lichiditati foarte scazute a titlurilor listate.
Banca Romana de Dezvoltare a convocat pentru 29 noiembrie AGEA, avand ca data de referinta actionarii inregistrati in 20 noiembrie. Scopul convocarii este de a majora capitalul social cu 696,1 miliarde lei, adica aproximativ 20,5 milioane de dolari. Actionarii BRD vor primi o actiune gratuita pentru fiecare cinci actiuni detinute, dar cu o valoare nominala de 1.000 lei. Cu alte cuvinte, administratorii BRD vor sa obtina aprobarea actionarilor pentru divizarea fiecarei actiuni cu valoare nominala de 5.000 lei in cinci actiuni cu valoare nominala de 1.000 lei. Pentru fiecare cinci actiuni rezultate din divizare, actionarii vor primi o actiune gratuit. Pe langa modificarea capitalului BRD, administratorii bancii vor modifica actul constitutiv. Principalele modificari sunt legate de introducerea operatiunilor cu instrumente financiare derivate in cont propriu sau in contul clientilor, inchirierea imobilelor disponibile si vanzarea imobilelor catre salariati. Dupa transmiterea convocatorului in Bursa, actiunile BRD au crescut cu aproape 8%.
Curtea de Conturi nu s-a multumit cu decizia Curtii de Apel in ceea ce priveste executarea biletelor la ordin eliberate de SIF Moldova. Astfel, incepand din aceasta luna, Curtea de Conturi controleaza modul in care s-a facut constituirea si raportarea capitalului social, ca urmare a alocarii actiunilor societatilor comerciale rezultate din subscrierile efectuate direct la Fondul Proprietatii Private (FPP Moldova). Cum riscul ca inspectorii Curtii de Conturi sa gaseasca si alte nereguli comise in perioada in care la conducerea SIF Moldova era Corneliu Iacobov, posesorii de actiuni SIF Moldova s-au grabit saptamana trecuta sa vanda o parte din actiuni. Desi cotatiile pentru actiunile SIF 2 au scazut, oferta la vanzare nu a fost mai mare decat media. O parte din actionarii SIF Moldova spera ca alocarea sa sa fi facut prin distribuirea unui numar mai mic de actiuni si, eventual, sa primeasca acum o parte din actiunile nealocate.
In timp ce Bursa de Valori se pregateste de aniversare, pe piata Rasdaq continua restructurarea. Doua companii – Rompetrol si ARO Campulung – au fost introduse la categoria de excelenta a pietei Rasdaq. Desi situatia financiara a companiei ARO este dificila, administratorii firmei argesene spera, probabil, ca prin piata de capital sa obtina finantarea de care are nevoie producatorul de automobile de teren.
Pe fondul reorganizarii pietei si dupa introducerea categoriilor de tranzactionare, indicele Rasdaq Compozit a revenit ca valoare, dupa ce cu doua saptamani in urma pierduse mai mult de 4%. Astfel, in saptamana 11-15 noiembrie, indicele Rasdaq C inregistra o crestere cu 30,5% fata de 1 ianuarie 2002. Analistii pietei extrabursiere sustin ca daca procesul de reorganizare a pietei va continua in aceeasi directie, indicele pietei ar putea creste pana la sfarsitul acestui an.
Pentru a sustine ideea de consolidare a pietei Rasdaq, administratorii au reusit sa atraga pe aceasta piata o noua companie – Argus Constanta. Firma este cel de-al doilea producator de ulei din Romania, ca marime, si are un capital social de 352,48 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoare nominala de 150.000 lei. Pentru anul 2001, actionarii companiei au primit dividende in valoare de 61.500 lei/actiune. Titlurile companiei s-ar putea bucura de interesul investiturilor, care vor fi atrasi in special de faptul ca nu exista un actionar majoritar la aceasta firma. Principalul actionar este Vasile Leu, directorul general al societatii, care detine 10,58% din actiuni. Un pachet de actiuni mai mic de 5% din capitalul social detine Banca tiriac, iar restul actiunilor sunt in posesia salariatilor companiei.
Cele mai vandute actiuni
Banca Romana de Dezvoltare a convocat AGEA pentru majorarea capitalului social cu 20,5 mil. USD. Actiunile nou emise vor fi distribuite gratuit actionarilor inregistrati la registrul Bursei in 20 noiembrie. Actiunile vechi vor fi divizate, o actiune cu valoare nominala de 5.000 lei va fi impartita in cinci actiuni cu valoare nominala de 1.000 lei.
· val. tranz. sapt. 59,28 mld. lei
· nr. act. tranz. 1,97 milioane
· pret minim/actiune 28.600 lei
· pret maxim/actiune 30.400 lei
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai vandute actiuni (11.11 – 15.11)
Companie Valoare (mil. lei)
BRD 59.284
Astra Ploiesti 32.627
SNP Petrom 18.200
Banca Transilvania 15.023
SIF Banat-Crisana 13.317
Cele mai importante cresteri de preturi
Producatorul de ambalaje MJ Maillis Romania estimeaza pentru acest an vanzari de 7,8 milioane de euro. Comparativ cu anul 20012, volumul vanzarilor este in crestere cu 24%. Compania intentioneaza sa mai investeasca 4,3 milioane euro pana in 2004 si sa atinga o valoare a vanzarilor de 9,7 milioane euro in anul 2003.
· Crestere saptamanala 6,65%
· Pret minim/actiune 38.500 lei
· Pret maxim/actiune 36.100 lei
· Volum tranzactii 49.640
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai importante
cresteri de preturi (11.11 – 15.11)
Companie Variatie
MJ Maillis 6,65%
BRD 4,60%
Banca Transilvania 0%
Terapia 0%
Amonil 0%
Cele mai importante scaderi de preturi
SIF Oltenia s-a dovedit a avea cei mai influentabili actionari. Dupa ce actiunile SIF Moldova au scazut in valoare ca urmare a deciziei Curtii de Apel si apoi a deciziei de control a Curtii de Conturi, toate actiunile SIF-urilor au scazut in valoare. Dar la SIF Oltenia tot mai multi actionari vor sa vanda.
· Scadere saptamanala – 3,3%
· Pret maxim/actiune 3.000lei
· Pret minim/actiune 2.850 lei
· Volum tranzactii 4.179.347
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai importante scaderi de preturi (11.11 – 15.11)
Companie Variatie
SIF Oltenia – 3,3%
SIF Banat-Crisana – 3,1%
SNPttt- 2,9%
SIF Munteniatt- 2,8%r
SIF Transilvaniat- 2,7%