În timp ce miniştrii de finanţe din zona euro au puncte de vedere diferite dacă euro este supraevaluat sau nu faţă de principalii săi competitori şi în timp ce guvernul japonez susţine cu tărie că doreşte să vadă valoarea yenului scăzând, mulţi investitori se grăbesc să vâneze câştiguri, cumpărând euro şi vânzând moneda japoneză.
În ultimele săptămâni, mulţi investitori se întorc la euro, cumpărând moneda unic[ şi în mod sigur vor fi fost satisfăcuţi de intervenţia, luni seară, a guvernatorului băncii centrale germane Jens Weidmann în discuţia cu privire la cursul de schimb al monedei euro, informează RADOR.
"Eurosistemul (n. red. băncile centrale ale statelor-membre din zona euro) nu poate rezolva criza, numai guvernele pot. În cazul de faţă, discuţia cu privire la o presupusă supraevaluare a parităţii euro, pur şi simplu (ne) distrage de la adevăratele provocări", a declarat luni seară guvernatorul Bundesbank într-un discurs la Freiburg.
La câteva minute după ce s-au aflat declaraţiile lui Weidmann, euro şi-a întărit câştigurile faţă de yen şi de dolari la cel mai ridicat nivel al zilei, adică la 124,44 yeni, cu o creştere de 1,3% şi la 1,3425 dolari, înregistrând o creştere de 0,4%. Potrivit mai multor analişti economici, săptămânile trecute cumpărarea de euro şi vânzarea de yeni reprezintă opţiunea preferată a multor investitori care văd cum guvernul japonez urmăreşte să realizeze o depreciere a monedei naţionale pentru a-şi întări exporturile şi pentru a pune capăt deflaţiei care afectează economia japoneză.
Dimpotrivă, s-a reîntors pofta investitorilor faţă de euro, probabil pentru că ei cred că BCE nu poate sau nu vrea să procedeze la acţiuni care ar trage în jos valoarea valutară a monedei euro. Luni, ministrul francez de finanţe a declarat de la Bruxelles că trebuie discutată problema întăririi monedei euro atât în cadrul Eurogroup, cât şi în cadrul G20 ai cărui membri se vor întâlni la Moscova vineri şi sâmbătă. Potrivit unor informaţii, G7 analizează eventualitatea de a da un comunicat spre sfârşitul săptămânii, adică atunci când se vor întâlni miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20, comunicat în care să se reafirme ataşamentul lor faţă de parităţile valutare stabilite de pieţe.
Citiţi şi: Apeluri la devalorizarea euro: BCE prinsă în focul încrucişat al războiului valutar