Bursa de valori a reuşit să se menţină pe creştere în ultimele şapte luni, ceea ce a dus la profituri mari pentru cei care au identificat momentele bune de intrare apărute în luna martie.
Luna octombrie a debutat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu scăderi. Investitorii s-au temut de posibila intrare într-o nouă perioadă de deprecieri, iar unii s-au grăbit să îşi lichideze poziţiile. Din fericire, scăderile nu au continuat liniar, drept pentru care discuţiile referitoare la direcţia bursei din următoarele trei luni au revenit la putere. „Chiar dacă ne aflăm în pragul unei eventuale stabilizări ale marilor economii, creşterile de 50% pe principalii indici externi şi de 130%-220% pe indicii locali au fost doar parţial susţinute de performanţe“, spune Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest.
Sentimentul pozitiv care a străbătut pieţele în ultimele şase-şapte luni a dus la aprecieri masive pentru toţi indicii bursieri. „Aprecierile au fost susţinute nu neapărat de un entuziasm orb şi peste măsură, ci mai mult de banii ieftini care au intrat în pieţe, de scăderea aversiunii faţă de risc şi de o schimbare bruscă de percepţie“, explică Andreea Gheorghe. Creşterea a caracterizat aproape toate cele nouă luni scurse de la începutul anului, excepţie făcând doar ianuarie şi februarie, când au fost atinse şi minimele trendului descendent început în 2007, odată cu izbucnirea criezei subprime din Statele Unite.
Compa Sibiu, campioana creşterilor
Faţă de cotaţia de la sfârşitul anului trecut şi până săptămâna trecută, indicele BET, care umăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, s-a apreciat cu 52,9%. Comparativ cu minimul înregistrat în februarie, de 1.887 de puncte, BET a urcat 135%, mult peste creşterile înregistrate pe pieţele mature, care se află la circa 40%-50%.
Topul celor mai mai creşteri din primele trei trimestre de la BVB este condus de Compa Sibiu, cu o apreciere de 234%. În ciuda scăderii semnificative a profitului din primul semestru, producătorul de piese auto s-a menţinut în preferinţele investitorilor, cu o evoluţie pozitivă a cifrei de afaceri şi în perioadă de criză. Compa este urmată de Condmag Braşov şi Dafora Mediaş, cu creşteri de 203% şi 197%, aprecieri susţinute de ultimele contracte încheiate de companiile lui Gheorghe Călburean. Impact Contract & Developer se află pe locul al patrulea, cu o apreciere de 182%, iar topul primelor cinci creşteri este completat de Alumil Rom Industry, cu 177%.
Rompetrol Rafinare Constanţa, una dintre acţiunile cele mai controversate în ultimul timp, a reuşit să urce în primele nouă luni cu aproape 170%. Rezultatele financiare nu justifică aprecierea. Compania este în continuare pe pierdere, însă iminenta lansare a ofertei publice de preluare măreşte interesul investitorilor. Chiar şi după urcarea semnificativă a cotaţiei din acest an, acţiunea RRC se tranzacţionează cu circa 0,6 lei, mult sub preţul considerat minim pentru oferta publică, de 0,1 lei. „Dacă luăm în calcul preţul plătit de KazMunaiGaz pentru preluarea pachetului majoritar şi la preţul pe care majoritarul va trebui să îl achite pentru răscumpărarea emisiunii de obligaţiuni de la statul român, este evident că preţul din oferta de preluare nu ar trebui să fie mai mic de 0,1 lei pe titlu“, spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.
Sectorul financiar de la BVB, în special societăţile de investiţii financiare (SIF) a consemnat, de asemenea, aprecieri puternice. Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIFuri a urcat, de la finele lui 2008 până săptămâna trecută, cu 85%, iar de la minimele din februarie, cu aproape 200%, înregistrând printre cele mai importante aprecieri de la bursă.
Criza politică a dus la scăderi emoţionale
La începutul anului, puţini brokeri se încumetau să prognozeze aprecieri atât de puternice, mai ales în condiţiile în care criza începuse să se simtă deja în economie. În prezent, analizele încearcă să identifice direcţia în care va merge bursa până la sfârşitul anului, foarte mulţi analişti aşteptând o corecţie a ultimelor creşteri. Începutul lunii octombrie a coincis cu startul unei crize politice, prin care Guvernul s-a înjumătăţit. Piaţa a reacţionat în momentul respectiv, înregistrând imediat scăderi de câteva procente într-o singură şedinţă. Din fericire, trendul nu a continuat, bursa revenind pe creştere. „Scăderea din momentul respectiv a fost una emoţională, investitorii reacţionând la ştire. Pe termen mai lung, deprecierea nu se va menţine decât dacă vor apărea derapaje puternice în economie“, spune Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
Deocamdată, semnale de intrare a bursei în perioada de corecţie nu au apărut. Evoluţia emitenţilor BVB rămâne una de consolidare, în ultimele două luni indicele BET evoluând între 4.000 şi 4.500 de puncte. „O corecţie majoră presupune o depreciere de peste 20% din maximele acestui an, pe fondul unor ştiri negative numeroase, şi o profilare mult mai clară a unui canal descendent“, spune Paul Mincă, broker MBI. Până în prezent, această corecţie nu a avut loc, dar accentuarea instabilităţii politice şi înrăutăţirea indicatorilor economici ar putea provoca o corecţie mai importantă pe piaţa de capital.
Pe termen lung, deprecierea nu se va menţine decât dacă vor apărea derapaje puternice în economie.
Dan Paul, preşedinte Asociaţia Brokerilor
85% este creşterea înregistrată de indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor, de la începutul anului şi până săptămâna trecută
Indicele BET
Principalul indice al BVB s-a apreciat cu 52,9% în acest an şi cu 135% de la minimele din februarie. Creşterea a fost mai mare decât cea a indicilor burselor dezvoltate, BET înregistrând aprecieri între 40% şi 60% de la minimele din urmă cu şapte luni.