Dupa o saptamana de tranzactii modeste cifrate catre 30.000 titluri/ sedinta, actiunile Sicomed au revenit in forta in atentia investitorilor, joi 25 februarie, inregistrand un volum de peste 150.000 actiuni. Analistii insa nu impartasesc opiniile investitorilor, ba mai mult, reprezentanta la Bucuresti a unei banci de investitii straine recomanda vanzarea lor. „Titlurile Sicomed nu sunt atractive pe termen lung, din cauza faptului ca facilitatile de productie ale companiei bucurestene sunt depasite. Este nevoie de o injectie de capital de 50 milioane dolari pentru modernizarea lor”, ne-a declarat un analist al unei banci de investitii straine. „Nu cred ca fondurile si societatea de investitii financiare care reprezinta actionarii principali vor da acesti bani pentru retehnologizare”, a adaugat analistul.
Desi compania a obtinut un profit net de 55 miliarde, la o cifra de afaceri de 334 miliarde pe primele noua luni ale anului 1998, principalul neajuns al societatii il reprezinta exportul insignifiant, ceea ce o face dependenta de piata interna. Exporturile societatii bucurestene reprezinta doar un procent din productia totala, principala piata externa fiind Republica Moldova (50%din exporturi), urmata de Ecuador si Sudan. Societatea va fi atractiva doar daca va gasi un investitor strategic, dornic sa investeasca 50 milioane dolari, si isi va reduce portofoliul de peste 50 produse ieftine. Liderii companiei sunt insa ocupati cu acordarea dividendelor corespunzatoare anului 1997, in valoare de 150,84 lei/actiune, aproximativ 30.000 lei/certificat. „Pe 31 martie se va incheia bilantul anului 1998, incluzand valorile reevaluate ale terenurilor si cladirilor, si doar in acel moment vom decide cum distribuim profitul”, ne-a declarat un oficial al companiei bucurestene.
Vedetele saptamanii au fost valorile mobiliare Astra, ce au cunoscut volume neobisnuit de ridicate ale tranzactiilor cu aceste titluri. Compania a devenit atractiva pentru speculatori o data cu anuntul ca firma americana Trinity Industries negociaza cu FPS preluarea pachetului de 72% din actiuni. „De la reluarea tranzactionarii acestor actiuni, care a fost oprita pentru divizarea societatii, titlurile Astra au inceput sa fie foarte cautate. Numarul mare al tranzactiilor zilnice arata faptul ca nimeni nu are pachete cu aceste valori mobiliare”, ne-a declarat un broker.
Operatorii pietei bursiere spun ca este posibil ca americanii sa cumpere din piata aceste titluri, iar vanzatorii actuali sa fie cei ce au cumparat actiuni Astra la 200 lei/actiune. Cotatiile acestor titluri au crescut incepand din 12 februarie, de la 228 lei/actiune la 547 lei/actiune si este posibil ca ele sa-si continue aprecierea pe acest trend speculativ. Valorile mobiliare Dacia au ramas in atentia investitorilor, tranzactionandu-se zilnic peste 400.000 titluri. Traderii spun ca joi, 25 februarie, din cele peste 900.000 actiuni tranzactionate, 200.000 au reprezentat o parte a unui ordin mare de cumparare introdus si executat rapid la 630 lei/actiune, care a ridicat media pretului la 624 lei. Brokerii de la Active International spun ca este posibil ca, pe termen scurt, aceste actiuni sa fie cotate la 680 lei/actiune, pe fondul existentei unor ordine mari de cumparare. „Probabil ca FPS va obtine de la Renault cei 4.000 lei solicitati initial pentru o ac-tiune Dacia, in conditiile in care majoritatea cererilor partii franceze au fost acceptate, iar dolarul s-a apreciat semnificativ in raport cu leul”, ne-a declarat un trader.
Bogdan Calina