Dezvoltatorii imobiliari de clădiri de birouri se pregătesc de un aflux de chiriaşi, care vor intra pe piaţa românească după declanşarea procedurii de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În ultimele zile se vorbeşte tot mai intens despre planul băncilor britanice de a-şi muta sediile în ţări din zona euro, iar Banca Centrală Europeană caută metode de accelerare a procedurilor de autorizare a acestora. În acest context, Florin Furdui, country manager al Portland Trust, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori de clădiri de birouri din România, se aşteaptă la o cerere crescută pentru noi sedii. Deja el constată o schimbare în comportamentul companiilor care închiriază birouri, în sensul în care acestea au trecut de la spaţii de sute de metri pătraţi la unele de mii de metri pătraţi.
CITIŢI ŞI Uniunea Europeană va ajuta băncile care vor să se mute din Marea Britanie!
„Factorul geopolitic şi creşterea constantă a economiei româneşti a făcut ca organizaţii mari din domeniul IT să fie principalul motor al cererii de spaţii de birouri în România. Nu văd o încetinire a cererii venite din acest sector, pentru că Brexitul a devenit o realitate şi va genera efecte în lanţ. Va influenţa România pe principiul vaselor comunicante. Nu vor fi firme din Marea Britanie care să vină direct la noi, pentru că în România nu există infrastructura necesară integrării serviciilor financiare de acest calibru. Totuşi, aceste firme vor pleca în Frankfurt, cele din Frankfurt se vor muta spre Polonia şi, pe acest principiu, vor ajunge şi la noi“, a explicat el într-o conferinţă de specialitate organizată de Business Mark.
În plus, spune el, pieţe din regiune precum Polonia, Cehia şi Ungaria, au ajuns deja la un nivel de saturare şi au costuri mai mari decât România.
„O confirmare a acestui aflux este şi stocul mare de birouri care urmează a fi livrat anul viitor în România. În 2018 vom depăşi pentru prima dată în istorie stocul de birouri ale unor capitale mult mai mici decât Bucureştiul, adică Budapesta şi Praga. Acest fapt va avea un impact pozitiv şi pe zona investiţională“, a declarat Furdui.
El mai spune că alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA şi ieşirea Marii Britanii din UE au un efect pozitiv asupra pieţei imobiliare româneşti şi că ameninţările geopolitice la adresa României vin, mai degrabă, de la est, din Rusia şi Turcia, care ar putea schimba contextul actual.