Investitorii FNA si-au ales administratorul

Consultarea investitorilor FNA a avut loc in perioada martie - aprilie iar validarea rezultatelor s-a facut la inceputul lunii iunie. Fiecare investitor FNA a primit prin posta un formular de vot prin intermediul caruia a putut sa-si exprime optiunile privind viitorul fondului (reorganizare sau lichidare), alegerea unui nou consiliu de incredere, respectiv alegerea unei noi societati de administrare. Rezultatele au confirmat previziunile analistilor. Dintr-un total de aproximativ 12.000 de inves

Consultarea investitorilor FNA a avut loc in perioada martie – aprilie iar validarea rezultatelor s-a facut la inceputul lunii iunie. Fiecare investitor FNA a primit prin posta un formular de vot prin intermediul caruia a putut sa-si exprime optiunile privind viitorul fondului (reorganizare sau lichidare), alegerea unui nou consiliu de incredere, respectiv alegerea unei noi societati de administrare.
Rezultatele au confirmat previziunile analistilor. Dintr-un total de aproximativ 12.000 de investitori, numarul celor care au raspuns pana la data limita la consultarea facuta de Asociatia Nationala a Investitorilor FNA (ANIFNA) a fost de 8.057, adica un procentaj de circa 67%. Scazand voturile anulate ca fiind nevalide (279) rezulta 7.778 voturi corect exprimate.
La prima intrebare din chestionar (Lichidarea fondului sau reorganizarea sa?) investitorii au votat intr-o proportie covarsitoare (92,3%, respectiv 6.834 de voturi) reorganizarea fondului. Era, de altfel, singura alternativa avantajoasa pentru detinatorii de titluri. Lichidarea imediata a fondului nu ar fi insemnat altceva decat impartirea tuturor activelor la numarul de unitati de fond, aflate in circulatie. Valoarea unei unitati in acest caz era insa foarte mica si, in plus, pana la recuperarea tuturor activelor, lichiditatile existente trebuiau sa stea intr-un cont de lichidare a fondului. Cum dobanda unui astfel de cont nu este la termen, ci este una la vedere cont, investitorii ar fi pierdut si mai mult din valoarea unitatii de fond.
A doua intrebare a vizat schimbarea componentei Consiliului de incredere al FNA. Cum vechiul consiliu isi declinase competentele inca de la prabusirea fondului, de convocarea Adunarii Generale a Investitorilor s-a ocupat ANIFNA. Din lista cu persoanele propuse, investitori l-au ales, initial, in functia de presedinte pe Virgil Popa, avocat si profesor universitar. „Domnia sa nu a acceptat functia, motivand ca timpul nu-i permite sa se ocupe de fond”, declara Stefan Ionita, presedintele ANIFNA.
Astfel ca, in ordinea voturilor, functia de presedinte al noului Consiliu de incredere al FNA a fost ocupata de Constantin Timofte, iar cea de vicepresedinte de Virgil Margineanu si Dumitrescu Constantin. „Cum in ANIFNA sunt inscrisi circa 40% din investitorii fondului, conform Regulamentului nr. 9/1996, asociatia va conduce FNA impreuna cu Consiliul de incredere”, spune Stefan Ionita.
In ceea ce priveste ultima intrebare din chestionar: Continuarea functionarii fondului sub administrarea Quadrant Asset Management (QAM) sau cautarea unui alt administrator?, investitorii au decis in procentaj de 98% (6.711 voturi) continuarea mariajului cu QAM. „Contractul a fost deja semnat si avizat de CNVM, asa ca, de acum, incolo vom lua in administrare intregul activ al FNA”, spune Dragos Simion, presedintele QAM.
Dupa cum este deja cunoscut, la inceputul lunii februarie, QAM a acceptat sa preia si sa fructifice prin investitii, doar lichiditatile FNA pentru o perioada de 120 de zile. De recuperarea datoriilor urma sa se ocupe, in continuare, ANIFNA si Consiliul de incredere al fondului. La acea data, FNA avea in diferite banci disponibilitati de circa 40 miliarde lei. „In patru luni am reusit sa mai adaugam aproximativ 11 miliarde, ca urmare a investitiilor in titluri de stat. E drept ca o parte a acestora provine si din recuperari pe parcurs ale activelor. Procentul este insa foarte mic”, afirma Dragos Simion
Ce va urma? Primele masuri pe care noul (si totusi vechiul) administrator le are in vedere sunt modificarea prospectului de emisiune al fondului si semnarea unui nou contract cu o banca depozitara. Dintr-un fond de acumulare, FNA va deveni un fond mutual clasic, din prospectul de emisiune urmand sa dispara articolele cu privire la perioadele de acumulare obligatorii si la fondul de premiere a investitorilor. In noua forma de organizare, banii investitorilor vor fi plasati preponderent pe piata monetara pentru a pastra gradul scazut de risc al investitiilor.
In privinta bancii depozitare, desi reprezentantii QAM declara ca poarta in acest moment tratative cu un numar de trei banci, cea aleasa va fi, se pare, ING Bank. Nu in ultimul rand, administratorul ia in calcul varianta schimbarii denumirii fondului incepand din toamna.
Dincolo de aceste planuri, intrebarea care sta pe buzele tuturor investitorilor este: Cand se vor putea face din nou cumparari si rascumparari de tiluri FNA? „Dupa calculele noastre acest lucru va fi posibil incepand din decembrie anul acesta”, declara presedintele societatii de administrare.    

Rezultatele consultarii investitorilor FNA
numar total investitori     12.000
voturi exprimate      8.057
voturi valide      7.778
voturi anulate     279
reorganizarea fondului     6.834
lichidarea fondului     569
voturi pentru QAM     6711
voturi impotriva QAM     142