Leul se depreciază în raport cu celelalte valute, investitorii își retrag pe ultimul moment banii pe care intenționau să îi investeaă la noi în țară anulând tranzacții de zeci chiar sute de milioane de euro,sunt semnalele palpabile ale crizei legislative create de guvernul condus de Sorin Grindeanu, după ce a aprobat prin OUG modificarea Codului Penal și cel de Procedură Penală și a determinat proteste de stradă fără precedent.
Primii care și-au exprimat punctual de vedere au fost investitorii străini. Consiliul Investitorilor Străini – FIC și-a exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care Guvernul României a adoptat recent o serie de modificări la Codul Penal. FIC consideră că lupta împotriva corupţiei şi reformele structurale trebuie să rămână o prioritate constantă a fiecărui Guvern al României, dincolo de ciclurile electorale, se arată într-un comunicat al FIC. Documentul arată că, aplicarea principiilor statului de drept şi ale economiei de piaţă, precum şi respectarea legilor sunt ingrediente esenţiale pentru un mediu favorabil dezvoltării economice pe termen lung, care să aducă prosperitate populaţiei. În acest context, FIC apreciază că modul prin care au fost luate aceste decizii ar putea transmite un mesaj negativ potenţialilor investitori, cât şi organismelor financiare internaţionale, iar România va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investiţii noi. Încrederea investitorilor în calitatea mediului de afaceri din România, ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea acestei încrederi ar presupune un efort suplimentar şi de asemenea un interval de timp mult prea mare.
Pe de altă parte, analiștii vorbesc de costuri considerabile pe care econmia le va suporta. Modificările legislative care au fost anunţate de Guvern în noaptea de marţi au un cost în economia românească, devalorizând leul, crescând costurile de împrumut şi încetinind creşterea economică, spune analistul economic, Aurelian Dochia. “Am văzut că leul a scăzut faţă de principale valute şi de regulă, pe zona cursului de schimb apare cea mai rapidă reacţie. În funcţie de cum evoluează lucrurile, dacă protestele vor continua, atunci poate interveni o îngrijorare a investitorilor, a pieţelor financiare. Evoluţia viitoare depinde de foarte mulţi factori”, a declarat, pentru MEDIAFAX, analistul economic Aurelian Dochia.
Acesta spune că investitorii străini, dar şi cei autohtoni sunt influenţaţi de această instabilitate pe mai multe planuri, legislativă şi politică. „Pieţele sunt influenţate de aceste evenimente. Nu numai cursul de schimb, dar şi ratele dobânzilor pot să crească, iar investitorii sunt foarte atenţi la aceste lucruri. Chiar investitori care cumpără titluri de stat româneşti se aşteaptă ca ratele dobânzilor să crească. Asta înseamnă că ne vom împrumuta mai scump. Toate acestea au un cost pentru ţară şi pentru buget”, arată Dochia.
Analistul susţine că toate schimbările legislative produc incertitudine, care crează nelinişte pentru investitori şi, evident, ei pun un preţ pe toate acestea.
“Pot creşte costurile de împrumut, costurile la care se fac tranzacţiile, iar în acelaşi timp se reduc investiţiile. Este posibil ca economia să sufere, reducându-se investiţiile nu se mai crează suficiente locuri de muncă, nu vom mai avea o creştere economică destul de rapidă, a conchis Dochia.
Oficilii Coface au at chiar exemple de investitori care și-au amânat tranzacția din cauza situației de la noi. Potrivit acestora, evenimentele de pe scena politică românească, neanticipate, determină investitorii care plănuiau să investească în România să își amâne decizia și să se orienteze către alte piețe până ce vor vedea mai multă stabilitate în țară, sau se așteaptă la câștiguri mai mari, pe seama creșterii primei de risc. "În lumina ultimelor evenimente, am primit ieri (miercuri-n.r.) câteva telefoane din partea unor fonduri de investiții internaționale, care își arătau îngrijorarea vis-a-vis de cea ce se întâmplă în perioada următoare, pentru că au din ce în ce mai puțină predictibilitate, semnalele nu încurajează investițiile pe termen lung. Chiar unul dintre fonduri îmi declara că avea un buget alocat de 100 de milioane de euro pentru investiții, pentru preluări de companii anul acesta, în România, dar și-au anulat orice investiție și au pus în stagnare proiectele actuale. (Evenimentele — n.r.) creează așteptare, creează tensiune și este important ca tot ceea ce se întâmplă în această perioadă să se stabilizeze, să nu escaladeze către o criză politică care, pe lângă efectele negative pe termen scurt, dă niște semnale foarte periculoase pe termen lung, privind lipsa de predictibilitate și descurajarea investițiilor", a declarat joi Iancu Guda, director servicii și economist șef în cadrul Coface România. La rândul său, Eugen Anicescu, country manager Coface România, susține că investitorii globali s-au acomodat, în ultima perioadă, cu șocurile, și au învățat să le gestioneze, dar asta presupune și orientarea către piețe mai sigure.
"Investitorii știu să gestioneze instabilitatea, dar au și alternative. Ei spun "da, știu ce să fac în instabilitate, dar de ce să mă bag și să nu stau să aștept 3 luni până iau decizia și să mă duc în altă parte între timp", a explicat Anicescu.
Totodată, în perioade agitate crește prima de risc, iar investitorul așteaptă randamente mai mari. "Crescând prima de risc, crești pretențiile, crești presiunea, crești exigențele și reduci spectrul unei investiții care se poate face. Când un investitor este dispus să abordeze un radar mai extins, va avea o amprentă mai mare asupra mediului de afaceri, iar probabilitatea să preia companii, să investească este mai mare. Dar când devine mai exigent, tot mai puține companii se califică în acest condiții de risc și respectivul investitor se va orienta către alte țări", a mai spus Guda.
La rândul său, Anicescu a menționat faptul că și la nivel global provocarea anului 2017 ține de incertitudine, care se suprapune, în acest moment, "pe un mediu foarte încins și în România".
În opinia sa, incertitudinea este generată de cele două evenimente importante ale anului 2016, respectiv votul britanicilor pro Brexit și alegerile din SUA "cu surpriza Donald Trump", evenimente ale căror consecințe nu sunt clare, încă, pentru celelalte economii ale lumii.
La aceste două evenimente se adaugă, potrivit reprezentantului Coface, alegerile de anul acesta din Germania, Franța și Olanda, ale căror rezultate ar putea accentua incertitudinile.