Investitorii britanici, unii dintre cei mai activi cumpărători de pe piaţa imobiliară europeană de dinainte de criză, şi-au concentrat activităţile din trimestrul trei al acestui an pe piaţa Marii Britanii unde au fost implicaţi în tranzacţii de 3,4 mld. euro, adică circa 26% din volumul total al pieţei europene de investiţii, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ. „Investitorii englezi s-au retras aproape complet de pe pieţele europe
Investitorii britanici, unii dintre cei mai activi cumpărători de pe piaţa imobiliară europeană de dinainte de criză, şi-au concentrat activităţile din trimestrul trei al acestui an pe piaţa Marii Britanii unde au fost implicaţi în tranzacţii de 3,4 mld. euro, adică circa 26% din volumul total al pieţei europene de investiţii, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ.
„Investitorii englezi s-au retras aproape complet de pe pieţele europene în trimestrele trecute, concentrându-şi activitatea în Marea Britanie. În trimestrul trei, investitorii britanici au achiziţionat proprietăţi în valoare de 3,5 mld. euro, reprezentând 26% din activitatea totală a pieţei, din care 3,4 mld. euro au reprezentat proprietăţi din Marea Britanie“, se precizează în studiul citat.
Deprecierea lirei sterline, precum şi revalorizarea întârziată a proprietăţilor în cadrul unor pieţe europene au reprezentat factori principali care i-au determinat pe investitorii britanici să se concentreze doar asupra investiţiilor pe piaţa locală.
Nemţii urmează exemplul englezilor
Investitorii germani au fost implicaţi în tranzacţii totale de 2,3 mld. euro în trimestrul trei al acestui an, reprezentând 17% din totalul investiţiilor la nivel european. Aproape jumătate din această sumă, adică un miliard euro, a fost investită în Germania.
„Dat fiind faptul că atât economia cât şi piaţa închirierilor sunt încă fragile în Europa, investitorii rămân concentraţi asupra proprietăţilor de calitate, care asigură un venit sigur şi pe termen lung, acestea fiind predominante în ţări ca Marea Britanie, Germania şi Franţa. Astfel, investiţiile sunt puţine în cadrul pieţelor emergente din Europa Centrală şi de Est, unde riscurile percepute sunt mai mari”, a declarat Magali Marton, Head of Continental Europe and Middle East Research al DTZ.
Volumul total al tranzacţiilor realizate în afară ţării de origine a investitorilor, la nivel european, este puţin peste 6 mld. euro, adică 40% din totalul activităţii de pe această piaţă.
La această sumă au participat două tranzacţii mari, care depăşesc 1 mld. euro. Prima tranzacţie, de 1,15 mld. euro, se referă la achiziţionarea de către Blackstone a 50% din Broadgate, la Londra, iar cea de-a doua tranzacţie tot de 1,15 mld. euro, se referă la compania Tree Inversiones Inmobiliarias care a achiziţionat un portofoliu al băncii BBVA din Spania. 60% din totalul investiţiilor străine au fost concentrate către Marea Britanie.
Citeşte şi Britanicii au mizat pe imobiliarele româneşti peste 6,7 mld. euro şi nu au dezvoltat nimic