Vânzarea fabricii Nokia de către producătorul De’Longhi şi cumpărarea complexului City Business Centre din Timişoara de către NEPI au fost singurele tranzacţii finalizate în această perioadă, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de CBRE România.

Motivul acestei aridităţi pe piaţa investiţiilor stă în lipsa finanțării și problemele din zona Euro care au determinat creșterea riscului investițional. În Europa Centrală și de Est volumul investițional cel mai ridicat a fost înregistrat în Rusia și Polonia.

„Piaţa din România este încă atractivă pentru investitorii străini pe fondul diferenţei înregistrate la nivelul randamentelor prime (pentru proprietăţi de top n.red.) în comparaţie cu ţările vecine din Europa Centrală şi de Est”, a declarat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE România.

Vânzarea complexului City Business Center din Timișoara către fondul de investiţii sud – african New Europe Property Investment (NEPI) a reprezentat cea mai mare tranzacţie din intervalul ianuarie – iunie 2012. În prezent, complexul de birouri City Business Center este închiriat unor companii precum: IBM, PwC, Vodafone, Alcatel-Lucent, BCR, Deloitte şi Microsoft. Proiectul include și două clădiri de birouri, una dintre ele aflându-se încă în construcţie.

Cea de-a doua tranzacţie încheiată în primul semestru a fost vânzarea fabricii Nokia (35.000 mp) din judeţul Cluj pentru suma de 10 milioane de euro producătorului de electrocasnice De’Longhi. Noul proprietar are în plan începerea producţiei în toamna acestui an.

Ce randamente avem faţă de vecini

Randamentele investiţionale s-au stabilizat în România pe cele trei pieţe: retail (centre comerciale şi spaţii stradale), birouri şi industrial. Pe segmentul birouri, randamentele s-au stabilizat la 8%, având la bază ofertele investitorilor de pe piaţa locală, iar în sectoarele retail şi cel industrial, s-a menţinut la nivelul de 8,75% (centre comerciale), respectiv 10,25% (depozite).

În Varşovia, în primul trimestru al acestui an, randamentele pe segmentul birouri a fost de 6,25%, pe cel industrial de 7%, iar domeniul retail a înregistrat un nivel de 6%. Un nivel similar al randamentul prime a fost în Praga, cu 6,50% pentru birouri, 8% pentru segmentul industrial şi 6,25 % pentru sectorul retail. Budapesta a înregistrat pe segmentele birouri, industrial şi retail, randamente prime de 7,25%, 8,75%, respectiv 7%.

În primul semestru al anului, în Europa Centrală şi de Est, Rusia a înregistrat cel mai mare volum investiţional, de peste 900 milioane de euro, urmată de Polonia, cu peste 800 de milioane de euro, și Cehia cu aproximativ 180 milioane de euro.

În România, primele șase luni ale anului au fost dominate de alegerile locale şi de continuarea reformelor pentru menţinerea stabilităţii economice. Obiectivele Băncii Naționale a României și ale Fondului Monetar Internațional (rata inflației, respectiv deficitul bugetar) au fost atinse și

sunt în continuare monitorizate atent până la sfârşitul acestui an. În luna mai rata inflaţiei a fost de 1,79%, în timp ce nivelul maxim stabilit de BNR pentru 2012 este de 3%, iar rata dobânzii de referinţă a scăzut cu 0,25% în fiecare lună din ianuarie până în martie, valoarea actuală fiind de 5,25%. Potrivit Eurostat, cheltuielile cu investiţiile în ianuarie 2012 au fost de 2,5 miliarde de lei.