Volumul investiţiilor în proprietăţi imobiliare din România a atins în primul trimestru al acestui an nivelul de 108,34 mil. euro, faţă de 5 mil. euro în perioada similară de anul trecut, potrivit companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Conform estimărilor companiei, volumul investiţiilor pe întregul an se va apropia de 500 mil. euro. „Produsele urmărite vor fi cu precădere spaţii comerciale şi birouri, proprietăţi generatoare de venituri sigure pe termen lun
Volumul investiţiilor în proprietăţi imobiliare din România a atins în primul trimestru al acestui an nivelul de 108,34 mil. euro, faţă de 5 mil. euro în perioada similară de anul trecut, potrivit companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Conform estimărilor companiei, volumul investiţiilor pe întregul an se va apropia de 500 mil. euro.
„Produsele urmărite vor fi cu precădere spaţii comerciale şi birouri, proprietăţi generatoare de venituri sigure pe termen lung, dar nu este exclus ca investitorii speculativi, cei mai activi pe piaţă în acest moment, să vizeze şi pachete de apartamente, al căror randament este dat de valorile reduse la care pot fi achiziţionate în prezent” a declarat Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting în cadrul DTZ Echinox.
Volumul mediu trimestrial al investiţiilor pe parcursul ultimelor douăsprezece luni în Europa a crescut cu 12%, de la 15,4 mld. euro la 17,2 mld. euro, păstrând tendinţa de creştere de 13% din ultimul trimestru al anului trecut, se arată în ultimul raport global al DTZ.
„Între principalele pieţe ale Europei, Germania şi-a crescut ponderea, înregistrând volume cu 32% mai mari, de la 3,6 mld. euro în T4 2009 la 4,7 mld. euro în T1 2010. La polul opus, volumele au fost dezamăgitoare în Marea Britanie şi Franţa, unde activitatea s-a diminuat cu 48%, respectiv 56%, din cauza frustrării investitorilor cu privire la relativa lipsă de oportunităţi de pe aceste pieţe”, a comentat Magali Marton, head of CEME Research.
Investiţii locale
În ciuda optimismului crescând, aversiunea faţă de risc rămâne evidentă în Europa, unde investitorii îşi păstrează orientarea către pieţele locale, care totalizează 62% din totalul activităţii investiţionale. Numai 5% din tranzacţii au fost derulate de investitori non-europeni, faţă de 25%, în momentul de vârf al pieţei.
Segmentul de retail şi-a crescut ponderea la 44%, în comparaţie cu 27% trimestrul trecut. Creşterea a fost generată în principal de intensificarea vânzării de centre comerciale, acestea reprezentând 25% din activitatea investiţională în primul trimestru al anului.