Acelaşi sector domină şi topul celor mai profitabile sectoare economice, prin intermediul a 1.499 de firme care au raportat un profit total de circa 500 mil. euro, potrivit unei analize realizate de CITR Restructuring, care urmăreşte evoluţia economică a peste 19.800 de companii cu active mai mari de 1 mil. euro în perioada 2010-2012.
Pierderile masive înregistrate de sectorul imobiliar sunt evidente şi din faptul că aproape jumătate din companiile aflate în stare de insolvenţă nedeclarată provin din imobiliare şi servicii aferente. Practic, 1.578 de firme cu activitate imobiliară, dintr-un total de 3.184 de companii cu datorii mai mari decât propriile active, sunt în stare de insolvenţă inevitabilă.
„Prezenţa lor în procent semnificativ în cadrul bazei noastre de date este dată de valoarea ridicată a activelor pe care aceste societăţi le au în patrimoniu şi de efectele semnificative pe care insolvenţa le-a avut şi le va avea asupra acestui sector. Chiar şi după scăderea lor, rămâne un număr echivalent cu cel al companiilor considerate de impact din totalul de 125.000 companii care au intrat în insolvenţă în ultimii patru ani“, se arată în studiul CITR Restructuring.
Doar 6.800 dintre companiile analizate au avut o solvabilitate sănătoasă în anul 2012, de peste 200%, iar alte 4.000 sunt insolvabile (20% din totalul celor analizate). Solvabilitatea indică ponderea activului total în datoriile totale şi arată rata de acoperire a datoriilor. Discrepanţa dintre datoriile companiilor solvabile şi a celor insolvabile reflectă fragilitatea sistemului economic românesc, care a fost afectat de perioada de scădere şi de criză, înainte ca acesta să se maturizeze.