„Urmărim evenimentele politice atent. Par foarte revoluţionare. Îngrijoarea pe care o avem este în ce măsură ele pot fi şi sustenabile şi în ce măsură poate fi fructificat impactul estimat. România are deja o creştere economică foarte ridicată. Îmi e greu să văd cum putem majora semnificativ această creştere fără să o transformăm într-o creştere nesustenabilă. Urmărim alegerile şi în alte ţări europene, care pot avea un impact şi asupra României prin intermediul conexiunilor existente între economii“, a declarat Ovidiu Şandor, CEO al dezvoltatorului imobiliar Mulberry Development, în cadrul unui eveniment de specialitate organizat recent de Business Review.
Săptămâna trecută, agenţia de rating Moody`s a coborât de la pozitiv la stabil perspectivele asociate României din cauza politicii fiscale expansioniste care a dus la o creştere substanţială a deficitului fiscal şi din partea căreia se aşteaptă să conducă la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB. Un alt argument a fost politica prociclică răspunzătoare de creşterea rapidă a salariilor, de deteriorarea competitivităţii preţurilor şi de creşterea deficitului de cont curent.
„Nu suntem atât de sensibili la schimbarea ratingului de ţară pentru că avem deja o istorie pe piaţa locală. Începem să ne îngrijorăm când vedem schimbări cu ochii noştri, nu doar pe hârtie“, spune Mindaugas Valuckas, CEO-ul dezvoltatorului lituanian Hanner.
La rândul său, Daniel Florescu, directorul de ţară al companiei suedeze de mobilier de birou Kinnarps identifică două riscuri majore pentru afacerile din România. „Instabilitatea, care stă la baza deciziei unei companii de a creşte sau de a investi în România, şi criza forţei de muncă. În România forţa de muncă nu migrează. Sunt centre urbane unde e tot mai greu să găseşti forţă de muncă adecvată“, spune Florescu.
Decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a înfiinţa 19 firme care să se ocupe, printre altele, de construcţia de locuinţe sociale şi de consolidarea blocurilor cu bulină, îl îngrijorează pe Alexandros Ignatiadis, proprietarul companiei de construcţii Octagon.
CITITI SI Statul face preţul pe piaţa locuinţelor
„Motorul pieţei rezidenţiale este cererea internă, care poate fi afectată de derapajele guvernamentale, de politicile de creditare şi de intervenţiile statale. Hotărârea primăriei lasă multe semne de întrebare şi ar putea crea probleme pentru sectorul rezidenţial. Motorul de creştere al sectorului de birouri şi retail este, mai degrabă, cererea externă. Riscurile acestui sector provin din factori externi şi din disponibilitatea sau nu a investiţiilor străine“, menţionează Ignatiadis.
Directorul de operaţiuni al retailerului online eMAG, Alexandru Niculescu, este interesat de îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, care să ieftinească costul de transport al curierilor cu care lucrează.
„Vrem să vedem mai multe investiţii în infrastructură. Avem zilnic zeci de camioane de marfă care vin către noi şi pleacă şi ne interesează calitatea infrastructurii, pentru ca transportatorii şi curierii cu care lucrăm să ajungă la timp şi cu costuri rezonabile“, a subliniat Niculescu.