Raportul indică o creştere de 94% a capacităţii instalate de energie eoliană în ţara noastră, în 2012 faţă de anul precedent, ceea ce situează România pe locul 5 în Europa în ceea ce priveşte capacitatea instalată în 2012.
Anul trecut în România au fost instalaţi 923 MW, ceea ce reprezintă o creştere de 94% a capacităţii eoliene totale din ţara noastră. Capacitatea cumulată de energie eoliană a României a atins 1905 MW la sfârşitul lui 2012, depăşind estimările ANRE precum şi planul naţional de acţiune pentru energia regenerabilă (PNAER).
Țara noastră a fost lider între pieţele emergente ale Europei în 2012 în ceea ce priveşte puterea eoliană nou instalată situându-se pe locul 5 în Europa, după Germania (2415 MW), Marea Britanie (1897 MW), Italia (1973 MW) şi Spania (1122 MW). Analizând stadiul de dezvoltare a parcurilor eoliene în curs de finalizare, pentru 2013 se prognozează instalarea a aproximativ 617 MW suplimentari, estimându-se că România va reuşi să asigure din energia eoliană 8% din totalul consumului brut de energie al ţării.
Din perspectiva legislaţiei Uniunii Europene privind industria energiei regenerabile, Directiva 2009/28/CE referitoare la promovarea electricităţii produse din surse de energie regenerabile pe piaţa internă prevede un obiectiv obligatoriu de 20% pondere a E-SRE din consumul brut la nivel comunitar, care trebuie îndeplinită până în anul 2020. România are ca obiectiv naţional o pondere de 24% a E-SRE din consumul final brut de energie până în anul 2020.
Raportul a fost realizat de TPA Horwath România şi Schoenherr şi Asociaţii SCA, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Energie Eoliană.
Altfel, potrivit unui act normativ adoptat recent, începând cu 1 iulie 2013, se va amâna acordarea certificatelor verzi pentru fiecare MWh produs de hidrocentrale noi cu putere instalată maximă de 10 MW şi de centrale eoliene (câte un certificat verde), respectiv de centrale fotovoltaice (două certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro și solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene.
Investitorii în energie verde, încă mulţumiţi
11 iunie 2013, 14:59
Ultima modificare în 11 iunie 2013, 17:59
Schimbările legislaţiei referitoare la energia regenerabilă nu pun pe fugă investitorii care, susține Claudia Stanciu, Partner TPA Horwath , sunt încă mulțumiți și spun că acest domeniu continuă să fie profitabil. Declarația a fost făcută marți, cu ocazia lansării raportului „Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie în România”- ediția 2013.
Etichete: regenerabile
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook