Investitorii în terenuri agricole supuşi la noi impozite prin Codul Fiscal

Cele mai afectate de modificările aduse Codului Fiscal nu sunt neapărat firmele ci mai ales afacerile mici de familie, persoanele fizice autorizate și din cauza impozitului agricol, persoanele fizice. De fapt, noul Cod Fiscal ne întoarce pe vremea fonciirei din Moromeții lui Marin Preda.

Așa cum explică, Luminița Ristea, managing partner, și Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații, statul, pentru a nu sacrifica în actualele condiții cota unică de 16% a decis lărgirea bazei de impozitare, prin includerea unor categorii sociale noi supuse regimului de impozitare. Astfel, agricultorii, persoanele fizice care dețin mai mult de două hectare cultivate cu cereale sau 5000 de metri pătrați de legume au fost integrați la noi plătitori de impozite, devenind plătiotori și de CAS, pensii, șomaj. 

Dacă sistemul de impozitare a veniturilor din agricultură sunt clar stabilite de guvern, în cazul calamităților naturale se stipulează că agricultorii nu plătesc impozite, dar pentru situația în care există o producție proastă, Codul nu stipulează nimic.

Deținătorii de teren agricol, gen Gigi Becali, vor fi și ei supuși unui impozit suplimentar. Foarte mulți orășeni dețin terenuri agricole necultivate, luate în perioada de boom imobiliar. Legea nu spune deocamdată dacă ei vor fi impozitați la fel ca producătorii de cereale și legume sau se vor supune unei alte modificări legislative care prevede impozitul pe pârloagă, Clar este că, în afara impozitului pe proprietate, și această categorie a investitorilor în terenuri agricole vor plăti un nou tip de impozit. Probabil că Normele Metodologice de modificare a Codului Fiscal vor clarifica aceste aspecte.