Investitorii își reduc riscurile. Lichiditățile sunt păstrate pentru prețuri mai bune
Cel mai recent raport privind inflația din Statele Unite a provocat un val de scăderi pe piețele financiare, investitorii temându-se de creșteri mai susținute a dobânzilor de către Fed. Investitorii instituționali și-au mărit pozițiile de numerar, temându-se de recesiune și considerând că economiile Europei și Chinei trec prin evenimente sistemice.
Majoritatea investitorilor se așteaptă la o slăbire a economiei mondiale în următoarele 12 luni, dar cu o inflație mai lentă, potrivit celui mai recent sondaj BofA Fund Managers, realizat în rândul a 212 traderi având 616 miliarde de dolari în administrare.
Aproape 70% dintre managerii de fonduri chestionați văd actuala criză energetică majoră din Europa ca ducând cel mai probabil la o recesiune.
Comisia Europeană vine cu noi propuneri
Între timp, Comisia Europeană propune o modificare a normelor de reglementare a pieței energiei, cu scopul de a atenua criza de lichidități. Presiunile legate de recesiune sunt în creștere, cu rate ale inflației în zona euro mult prea ridicate, iar economistul-șef al BCE, Philip Lane, a prezis creșteri ale ratelor dobânzii în următoarele ședințe, ceea ce va reduce și mai mult cererea. El prevede că inflația va ajunge la o medie de 8,1% în 2022, 5,5% în 2023 și 2,3% în 2024.
În urma datelor legate de inflația din SUA, indicele BET al Bursei de Valori București a pierdut ieri 0,74% din valoare, ajungând la 11836,38 puncte. De la începutul anului până în prezent, indicele românesc a pierdut 9,38% fiind însă mai bine poziționat decât S&P 500 care a pierdut peste 17,6% și arătând reziliența acestei piețe.
În timp ce în sondajul din septembrie mai puțini investitori văd G7 îndreptându-se spre o plafonare a prețurilor la energie decât în luna precedentă, cea mai spectaculoasă scădere privește o potențială criză a datoriilor suverane în UE care a ajuns sub 10% de la o valoare anterioară apropiată de 30%.
De asemenea, investitorii chestionați de BofA văd și China trecând printr-un eveniment sistemic, sursa cea mai probabilă pentru acest lucru fiind sectorul imobiliar. Împrumuturile cu efect de levier din SUA, datoriile suverane din Italia și de pe piețele emergente sunt văzute de respondenți ca următorul potențial eveniment de credit sistemic.
Riscul de recesiune este posibil să crească
Majoritatea managerilor de fonduri (68%) consideră că riscul de recesiune este posibil să crească, cifra fiind foarte aproape de rezultatul sondajului din aprilie 2020 și de cel din martie 2009. Pe măsură ce îngrijorările legate de recesiune se consolidează, un număr mai mare de investitori și-au majorat soldurile de numerar până la 6,1%, cel mai mare număr din octombrie 2002 și mult peste media pe termen lung de 4,8%. Un procentaj record de administratori de fonduri (60%) declară că în prezent își asumă riscuri mai mici decât în mod normal. Potrivit sondajului, 52% dintre respondenți – istoric, un nivel foarte ridicat – au declarat că au o pondere scăzută a acțiunilor, în timp ce 62% au o pondere ridicată a lichidităților.
Comparativ cu poziționarea medie din ultimii 10 ani, în prezent, managerii de fonduri sunt mai favorabili deținerilor de numerar, bunuri de consum de bază, sănătate, mărfuri, energie, bănci și obligațiuni. Ei au acum mai puține investiții în acțiuni, zona euro, tehnologie, piețe emergente, piețe emergente, discreționare, Marea Britanie, Japonia și telecomunicații. Cele mai aglomerate tranzacții sunt cele de cumpărare a dolarului american, petrol și mărfuri, active ESG (Environmental, Social and Governance), acțiuni de creștere și numerar dar și vânzarea de titluri ale trezorerie americane.