Investitorii la Bursa asteapta schimbul II

In asteptarea discursului presedintelui american care trebuia sa ii dea celebrul ultimatum lui Saddam Hussein, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat luni, 17 martie, tranzactii de aproape 12,5 miliarde lei. Marti insa a debutat furtunos si, dupa primele ore de tranzactionare, majoritatea titlurilor erau in crestere. Finalul zilei a indicat insa valori ale tranzactiilor de doar 18,59 miliarde lei si poate un optimism rezervat al investitorilor pentru zilele care urmau. Daca experienta anterioar

In asteptarea discursului presedintelui american care trebuia sa ii dea celebrul ultimatum lui Saddam Hussein, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat luni, 17 martie, tranzactii de aproape 12,5 miliarde lei. Marti insa a debutat furtunos si, dupa primele ore de tranzactionare, majoritatea titlurilor erau in crestere. Finalul zilei a indicat insa valori ale tranzactiilor de doar 18,59 miliarde lei si poate un optimism rezervat al investitorilor pentru zilele care urmau. Daca experienta anterioara arata ca piata romaneasca de capital este oarecum atipica si evolueaza invers decat o fac cele internationale, jucatorii de la bursa bucuresteana sperau ca macar de data asta piata romaneasca de capital sa evolueze in acelasi sens cu cele internationale. Au urmat trei zile de cresteri insemnate ale indicilor burselor occidentale, in medie cu 3% zilnic. La Bucuresti insa, regula celor 12 miliarde valoare zilnica de tranzactionare a revenit, si doar vineri aceasta a crescut la 14,8 miliarde. Daca acum doua saptamani multi investitori credeau ca proiectatul conflict din Irak va aduce o revigorare a activitatii bursiere in Romania, dupa trecerea la fapte in Golf nu au putut sa constate decat ca au visat.
Pentru specialistii pietei era insa evident ca un razboi aflat in desfasurare la 2.000 de kilometri departare nu avea cum sa rezolve apatia pietei romanesti de capital. „Piata de capital autohtona este formata in proportie de 80% din investitori autohtoni. Razboiul din Irak poate avea cel mult o influenta psihologica”, apreciaza Emil Ogica, presedinte la Intercapital Invest.
La finele anului trecut si inceputul lui 2003, foarte multi clienti de retail au cumparat titluri cotate la BVB in speranta unei evolutii ulterioare pozitive. Evolutia pietei din 2002 a fost un argument destul de puternic pentru cei care au luat astfel de decizii. Daca analizam insa perioada 2002-2003, se observa clar ca pe piata au intrat doar cativa investitori straini, care au investit destul de puternic in anumite momente. Deciziile Bursei de a mari blocul de tranzactionare au sustinut piata in momentul respectiv. „Dar piata trebuia sustinuta si de o infuzie de capital strain. Lucru care nu s-a intamplat. Capitalul nu a migrat spre Romania.”, spune brokerul Marius Plugaru. Dupa inceperea conflictului, investitorii care erau asteptati la Bucuresti au ales sa „parieze” pe caderea lui Saddam si sa prefere investitiile in titlurile cotate pe pietele internationale (inclusiv cele ale societatilor care raportau rezultate financiare nu tocmai bune), stiind ca un razboi de scurta durata le va aprecia.
Faptul ca banii nu au migrat spre bursa romaneasca se poate observa si in lichiditatea foarte scazuta din ultima saptamana, in jur de 300-350.000 de dolari zilnic. „Pe langa faptul ca nu au intrat bani straini in piata, se poate observa ca nu mai exista suflu nici din partea investitorilor prezenti aici. Unii dintre marii jucatori la Bursa sunt fondurile de investitii care au capital de risc mare si care sunt predispuse sa faca plasamente in actiuni. Principalele titluri pe care se puteau juca si care le oferea un castig zilnic sau la cateva zile erau SIF-urile. Daca insa se analizeaza evolutia din ultima luna a acestor fonduri, se observa randamente de -3% – -4%”, declara Marius Plugaru. Lucrul acesta inseamna ca cei care aveau apetit pentru a specula actiunile SIF-urilor au o problema: trebuie sa faca un management al pierderilor. „Aceste fonduri nu isi mai permit in momentul de fata sa mai cumpere actiuni SIF in mod haotic. Trebuie sa se redreseze”, continua Plugaru. Aceasta s-a tradus la inceput printr-o problema a cererii. In ultimele doua zile ale saptamanii trecute, fenomenul s-a inversat: nu mai existau vanzatori de pachete mari, pentru ca preturile erau foarte scazute. Daca priveai cu atentie ecranele de tranzactionare, se observau cantitati mici de actiuni aflate la vanzare. „Atunci cand fondurile jucau in piata, existau si blocuri mari de actiuni la vanzare. Trendul SIF-urilor a fost descendent, iar daca fondurile de investitii sunt blocate pe SIF-uri atunci au o mare problema”, mai spune Plugaru. Multi dintre investitorii cu experienta au sesizat problema de fond si toti se afla in asteptare. „Exista cerere mare de cumparare la -10% la -15%, insa oferta este mica”, spune Plugaru.
In paralel cu activitatea Bursei de Valori, piata Rasdaq implineste un an de la declansarea procesului de restructurare. Daca in februarie 2002 activele si aparatura prin care se desfasurau tranzactiile erau puse sub sechestru, la sfarsitul anului 2002, ANSVM si Rasdaq dispun de lichiditati in valoare de 19 miliarde lei, in conditiile achitarii integrale a creditelor si a dobanzilor aferente. Dupa un an de restructurare, administratorii Bursei Electronice Rasdaq apreciaza ca au intrat in competitie directa cu Bursa de Valori, dar aceasta competitie nu este in favoarea pietei de capital, in ansamblu. In consecinta, ANSVM a stabilit ca Rasdaq vrea sa devina principala optiunie pentru atragerea de resurse financiare prin intermediul pietei de capital. Presedintele ANSVM, Andrei Siminel, considera insa ca pentru a creste performantele acestei piete este necesar un regulament de transparenta pentru emitenti, precum si de regulamente pentru instrumente derivate.

Cele mai vandute
actiuni

Actiunile Bancii Transilvania au fost in atentia investitorilor
saptamana trecuta. Dupa o lunga perioada in care cotatiile actiunilor TLV au stationat, desi banca era implicata intr-un scandal legat de credite acordate fara garantii, investitorii s-au linistit si au revenit cu oferte de cumparare.

· valoare tranz. sapt.    14,05 mld. lei
· nr. actiuni tranz.        3,849 mil. lei
· pret minim/actiune    3.600 lei
· pret maxim/actiune    3.700 lei
*) prognoza 1 iulie 2003

Topul celor mai vandute actiuni (17.03 – 21.03)

Companie        Valoare (mld. lei)
Banca Transilvania    14,05
SNP Petrom        12,89
BRD            9,49
SIF Moldova        6,26
SIF Banat-Crisana    4,65

Cele mai rentabile plasamente

Actiunile Impact au revenit in atentia investitorilor dupa trei saptamani in care valaoarea cotatiilor a scazut cu peste 10%. Saptamana trecuta, titlurile Impact au recuperat mai mult de jumatate din pierderea suferita, in timp ce numarul ordinelor de cumparare a crescut semnificativ fata de saptamana precedenta.

· variatie sapt.        +5,7 %
· nr. actiuni tranz.        0,79 mil. lei
· pret minim/actiune    4.150 lei
· pret maxim/actiune    4.600 lei
*) prognoza 1 iulie 2003

Topul celor mai rentabile plasamente (17.03 – 21.03)

Companie        Variatie
Impact            + 5,7 %
SNP            + 3,92 %
SIF Banat-Crisana    + 3,92 %
Banca Transilvania    + 2,82 %
SIF Moldova        + 2,76 %

Cele mai slabe plasamente

Actiunile producatorului de medicamente Sicomed au continuat sa scada saptamana trecuta, valoarea cotatiilor coborand pana la 1.850 lei/actiune. Rezultatele financiare si conjunctura pe piata medicamentelor nu ofera prea multe motive de optimism pentru actionari, in timp ce investitorii ocolesc acest sector economic.

• scadere saptamanalat-5,82%tr
• pret maxim/actiunet1.900 leir
• pret minim/actiunet1.850 leir
• nr. actiuni tranz.tt194.234r
*) prognoza 1 iulie 2003r
r
Topul celor mai slabe evolutII (17.03 – 21.03)r
r
CompaniettVariatier
Sicomedttt- 5,82 %r
Antibioticett- 4,61 %r
Compattt- 4,53 %r
Azomurestt- 3,61 %r
Oil Terminaltt- 2,2 %