Aproximativ 500 de posesori de unitati de fond FMOA au actionat in justitie administratorii, respectiv SAFI, dar si CNVM in calitate de autoritate de reglementare, pentru ca a aprobat transformarea FMOA din fond deschis de investitii in fond inchis de investitii cu capital de risc. Investitorii se judeca acum cu cele doua institutii, procesul fiind pe rol intr-o instanta din Brasov.
In timp ce procesul este in derulare, activitatea FMOA se deruleaza normal, ca fond inchis de investitii. Pentru activitatea din anul financiar 2002, investitorii au de incasat cota parte din profitul obtinut, in functie de suma incredintata spre administrare. Sumele cuvenite investitorilor in unitati de fond sunt distribuite de Libra Bank, depozitarul FMOA. O parte dintre investitorii implicati ca parte vatamata in procesul de la Brasov s-au prezentat la caseriile Libra Bank pentru a ridica banii ce li se cuvin pentru anul 2002. Aici au aflat cu surprindere ca nu pot incasa cotele de profit pe anul trecut, deoarece conturile sunt blocate. ,,Am intrebat de ce avem conturile blocate, ce justificare exista pentru aceasta decizie. Functionara de la banca ne-a spus ca avem conturile blocate pentru ca
ne-am permis sa acuzam in justitie SAFI si CNVM. Aceeasi functionara a spus ca nu au facut altceva decat sa aplice dispozitiile CNVM si ne-a amenintat ca, in conditiile in care noi, investitorii, suntem in litigiu cu SAFI, nu vom vedea nici un ban,,, spune Mircea Bazavan, unul dintre investitorii ce se considera pacalit de SAFI. Bazavan apreciaza ca blocarea conturilor pentru incasarea cotei parti din profitul obtinut de FMOA este un abuz. El, impreuna cu alti investitori, intentioneaza sa apeleze la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru a solutiona acest conflict.
Posesorii de titluri de fond FMOA se considera nedreptatiti de CNVM, despre care functionarii Bancii Libra Bank au spus ca a dat dispozitie de blocare a conturilor. Conducerea CNVM contesta insa o astfel de implicare. ,,Am primit si noi cateva sesizari legate de blocarea conturilor pentru o parte dintre posesorii de unitati de fond FMOA. Dar CNVM nu a dat nici un fel de dispozitie de blocare a conturilor. Mai mult, am solicitat de la SAFI clarificarea acestor aspecte si asteptam raspunsul lor,,, precizeaza purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene. Reprezentantii CNVM sustin ca in cazul in care nu vor primi un raspuns la aceasta solicitare, sau daca raspunsul nu va fi concludent, autoritatea de reglementare va declansa un control pe aceasta tema la societatea de administrare a fondului de investitii.
Pentru a clarifica motivele reale pentru care au fost blocate conturile unor investitori in FMOA am solicitat si punctul de vedere al SAFI, administratorul FMOA. Sub protectia anonimatului, surse din conducerea SAFI au afirmat ca CNVM va primi un raspuns la solicitare cel mai tarziu in 8 iulie. Aceleasi surse au precizat ca blocarea conturilor investitorilor cu care SAFI este in litigiu este o masura juridica legala. ,,Ei contesta in justitie existenta fondului inchis de investitii, cu alte cuvinte nu sunt de acord cu activitatea fondului in perioada pentru care dumnealor solicita plata cotei parti din profit. Daca sentinta definitiva este in favoarea SAFI, atunci conturile vor fi deblocate si investitorii vor primi banii. Daca decizia instantei va fi in favoarea acestor investitori, atunci ei vor primi sumele acordate spre administrare inainte de transformarea fondului, actualizate cu rata inflatiei. Nu ar fi legal sa le platim acum cota parte din profit si apoi sa le returnam sumele depuse spre administrare. In termeni juridici asta se numeste imbogatire fara justa cauza,,, spun cei din conducerea SAFI.
Investitorii in FMOA sunt prinsi intre ciocan si nicovala. Daca accepta transformarea FMOA in fond inchis de investitii, primesc banii din profit, dar pierd procesul si platesc cheltuieli de judecata. Daca vor continua procesul si vor castiga, vor primi sumele depuse, actualizate cu rata inflatiei, dar nu vor obtine nici un profit.