Piata primara a obligatiunilor municipale va depasi anul acesta 1.000 de miliarde de lei, iar a celor corporative circa 1.500 de miliarde, daca emitentii privati nu se razgandesc asupra volumului emisiunii sau a datei de lansare. Problema principala a pietei ramane faptul ca prea putini investitori mici apuca sa cumpere de pe piata primara (adica sa participe la subscriere). „Daca o oferta de subscriere este lansata la ora 9:00 dimineata, pana ce investitorii mici si-au semnat formularul de subscriere, investitorii mari, indeosebi banci, fonduri mutuale sau firme de asigurari, au epuizat deja oferta“, spune Viorel Udma, presedinte al VMB Partners. Singura sansa a investitorilor este sa prinda o oferta buna pe piata secundara. Foarte putine obligatiuni sunt insa tranzactionate la Bursa de Valori sau Rasdaq, intrucat investitorii prefera sa astepte scadenta decat sa vinda. Un impediment in calea tranzactiilor sunt noile comisioane anuntate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), de 0,04%, dar si impozitarea castigurilor rezultate din tranzactiile cu obligatiuni corporative, cu 10%, pentru re-vanzarea lor in termen mai mic de 365 de zile, si 1%, pentru tot ce depaseste acest termen. Pentru obligatiunile municipale, surse din Ministerul Finantelor sustin ca impozitele raman nule – o masura luata probabil pentru a fi impulsionata piata secundara cu acest tip de titluri, spun analistii (piata secundara e dominata de titluri corporative).Conducerea Bursei de Valori si Rasdaq au pornit insa un lobby pentru a reduce sau chiar elimina comisionul de 0,04% aplicat cumparatorului de catre CNVM pentru tranzactiile cu obligatiuni (ca si a celui de 0,08% pentru actiuni).Presedintele BVB, Stere Farmache, spune ca majoritatea brokerilor au decis ca piata e destul de mica pentru a cere comisioane si au postat comision zero pana acum pentru a o impulsiona. Situatia pare insa sa se schimbe, brokerii putand creste si ei comisioanele daca CNVM o face, mai ales ca piata secundara a obligatiunilor a atins valori mari anul acesta.Intre timp, Ministerul Finantelor va lansa in urmatoarele trei luni titluri de stat (sau T-bills) care vor atrage echivalentul a circa 450 milioane de euro prin 21 de licitatii pentru emisiuni cu scadente diverse, ca o noutate, de obligatiuni de stat in lei cu dobanda fixa emise pe termen mediu si lung, de pana la 15 ani. „Titlurile de stat se afla in zona de risc minim, insa au si randament mai mic decat obligatiunile. Pe de alta parte, o municipalitate are un risc mult mai scazut decat o companie sau chiar si decat o banca“, spune Udma.Obligatiunile, fie ele municipale, fie corporative, raman mai atractive: De la inceputul acestui an, titlurile de stat au inregistrat o scadere a dobanzilor, pana la 6,5- 7,5% pe an, in conditiile in care dobanda obligatiunilor municipale, de pilda, trece de 8-9% pe an, pentru scadente medii la trei-cinci ani.
Ce titluri noi vom vedea anul acesta?
Pentru segmentul obligatiunilor municipale, Udma spune ca se afla in pregatire doua emisiuni noi, ale municipalitatilor Timisoara (cu consultanta VMB) si Bistrita. Primaria Bucuresti a decis sa se finanteze pe piata internationala, unde costurile pe care trebuie sa le plateasca sunt mai mici.In partea privata, directorul general al TBI Leasing, Florentina Mircea, spune ca TBI ar putea mari emisiunea programata pentru acest an la trei milioane de euro din moment ce pragul de expunere de 75% din capitalul social al emitentului a fost eliminat prin noile legi. TBI va lansa emisiunea pana la sfarsitul acestui semestru.Totodata, Robert Rekkers, presedinte al Bancii Transilvania, spune ca emisiunea de 25 de milioane de dolari ce va fi lansata in urmatoarea perioada va fi 80% cumparata de International Finance Corp., vehiculul de investitii al Bancii Mondiale. Restul titurilor, care vor avea valoare nominala de 10.000 de dolari/titlu si o maturitate de 5 ani, vor fi vandute liber.Exista insa si intarzieri ale unor emisiuni. Carmen Retegan, CEO al Domenia Credit, spune ca emisiunea de obligatiuni ipotecare pe care firma o are in plan se loveste de lipsa legislatiei care sa reglementeze piata instrumentelor ipotecare, iar Michael Kowalski, general manager al ProCredit Bank, spune ca banca a decis sa-si amane emisiunea pentru sfarsitul acestui an, sperand intr-o sedimentare a pietei, care acum are dobanzi destul de mici si instabile.
Investitorii mici, in asteptarea obligatiunilor municipale
14 aprilie 2005, 12:00
Ultima modificare în 14 aprilie 2005, 15:00
Piata primara a obligatiunilor municipale va depasi anul acesta 1.000 de miliarde de lei, iar a celor corporative circa 1.500 de miliarde, daca emitentii privati nu se razgandesc asupra volumului emisiunii sau a datei de lansare. Problema principala a pietei ramane faptul ca prea putini investitori mici apuca sa cumpere de pe piata primara (adica sa participe la subscriere). „Daca o oferta de subscriere este lansata la ora 9:00 dimineata, pana ce investitorii mici si-au semnat formularul d
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Telefoanele destepte sunt mai vulnerabile
- Verigile slabe ale schemelor de finantare
- Aplicatiile detroneaza outsourcing-ul in IT
- Revenire cu greutate pe scena
- Cresterea leului amputeaza exportatorii si produce somaj
- Piata fuziunilor si achizitiilor trage aer in piept
- Amatorii de evaziune fiscala va trebui sa se obisnuiasca cu racoarea
- Razbunarea lui Dorel se numeste Effie
- Vitrina Cartii
- Viata dupa Big Mac