Niciun investitor nu a cumpărat caietul de privatizare al Companiei Naţionale Poşta Română până marţi la ora 12.00 când a expirat termenul limită, a anunţat directorul general al companiei, Ion Smeeianu.
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat la finele săptămânii trecute că marţi vor fi anunţate detalii referitoare la procesul de privatizare al Poştei Române, iar miercuri vor fi discutate, în şedinţa de Guvern, măsurile pentru perioada următoare.
”Marţi după-amiază, pe 28 mai, când expiră termenul de cumpărare a caietelor de privatizare de către investitori, vom putea anunţa ce s-a întâmplat în toată această perioadă în procesul de privatizare. Miercuri, în şedinţa de Guvern, vor fi discutate toate măsurile care vor fi luate în perioada următoare”, a spus Dan Nica, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că anul trecut compania a fost salvată în ultimul moment de pericolul insolvenţei, reuşind eşalonarea amenzii primite de Poşta Română de la Consiliul Concurenţei de peste 100 de milioane de lei. ‘Dată fiind povara fiscală moştenită şi descoperită acum, focusul nostru este de a continua etapele procesului de privatizare în cel mai bun mod posibil în prezent pentru companie’, a adăugat Dan Nica.
MSI a prelungit până pe 28 mai 2013 termenul de cumpărare a dosarului de prezentare privind procesul de privatizare a Poştei Române de către potenţialii investitori, în urma unor solicitări transmise de administraţiile poştale şi fondurile de investiţii interesate să evalueze în detaliu oportunitatea investiţională şi potenţialul de creştere al companiei, după ce iniţial a fost stabilit pe 11 aprilie.
Potrivit preşedintelui Comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare a CNPR, Alexandru Petrescu, una dintre instituţiile de prestigiu interesate de privatizarea Poştei Române este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 32.000 de angajaţi. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.