Potrivit lui Tudor Şerban, consilier personal al ministrului economiei, alegerea investitorilor pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect care va necesita investiţii de peste un milliard de euro, ar trebui să fie realizată cu mai multă acurateţe, având în vedere plecarea celor trei investitori din proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, care reprezintă "o pată pentru Ministerul Economiei şi Nuclearelectrica".
"Sper ca alegerea investitorilor pentru construcţia Hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti să fie făcută cu mai multă acurateţe. Plecarea celor 3 investitori din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este o pată pentru Ministerul Economiei şi pentru Nuclearelectrica, pentru că poate nu ne-am priceput la alegerea lor. Sper ca de data aceasta să avem o selecţie mai bună", a afirmat Tudor Şerban.
Valeriu Binig, director servicii de Consultanţă Financiară în cadrul Deloitte, până în prezent au fost primate peste 10 expresii de interes din partea unor investitori străini, printre care sunt şi chinezi.
"Noi am trimis informaţii către 150 de potenţiali investitori, până în prezent am primit peste 10 expresii de interes", a spus el, precizând că nu poate divulga nici numele acestora, nici ţările din care provin.
Conform lui, procesul de atragere a investitorilor pentru construcţia acestei hidrocentrale va fi lansat în luna iunie anul curent, imediat după obţinerea aprobării şi publicării în Monitorul Oficial a HG privind strategia de atragere a investitorilor.
"Deocamdată nu vă putem comunica câţi investitori vor fi selectaţi. Noi am făcut o propunere, urmează să vedem dacă guvernul este de acord cu ea", a precizat Binig.
Compania de stat Hidroelectrica îşi va menţine poziţia de acţionar majoritar, cu 51% din acţiuni. Directorul general al companiei, Constantin Trihenea, a precizat că Hidroelectrica dispune de sumele necesare acoperiri unei părţi din finanţarea proiectului.
"Având în vedere că este un proiect de acest gen, circa 20-30% din necesar va trebui acoperit de acţionari, iar restul din credite. Hidroelectrica are resursele financiare pentru a veni şi cu aport în numerar, iar dacă e nevoie putem apela şi la un credit", a precizat Trihenea.
Potrivit acestuia, în 2011, Hidroelectrica şi-a bugetat un profit de numai 85 milioane de lei, după ce anul trecut compania a înregistrat un profit de 390 milioane de lei.
Realizarea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, cu o putere instalată de 1.000 MW (patru grupuri reversibile turbină-pompă a câte 250MW), reprezintă un obiectiv prioritar al Strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020.
Proiectul va fi realizat în nord-vestul ţării la 30 kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald, şi va folosi ca bazin inferior rezervorul existent al Centralei Hidroelectrice Tarniţa.
Conform calendarului, autoritățile estimează că două din cele patru grupuri vor putea fi puse în funcțiune în a doua parte a anului 2017, iar funcționarea la capacitatea totală să aibă loc la finele anului 2019, însă termenele ar putea suferi modificări. Pe parcursul lucrărilor de construcție se estimează crearea a peste 4.000 de locuri de muncă.