Investitorii pun ochii pe noii intrati in UE

alert de crestere a economiilor nationale.Efortul fiecarei tari in parte in realizarea reformelor, regimul de taxe favorabil, salariile mici, diferitele proiecte de privatizare, dar si intrarea in UE au atras atentia investitorilor straini. Nici tarile din Sud-Estul Europei nu s-au lasat mai prejos, anul 2004 insemnand un moment de prospetime in economiile acestora. Romania, Bulgaria si Croatia par a fi liderii acestei cresteri, fapt remarcat si in evolutia investitiilor din zona, cifrele indica

alert de crestere a economiilor nationale.Efortul fiecarei tari in parte in realizarea reformelor, regimul de taxe favorabil, salariile mici, diferitele proiecte de privatizare, dar si intrarea in UE au atras atentia investitorilor straini. Nici tarile din Sud-Estul Europei nu s-au lasat mai prejos, anul 2004 insemnand un moment de prospetime in economiile acestora. Romania, Bulgaria si Croatia par a fi liderii acestei cresteri, fapt remarcat si in evolutia investitiilor din zona, cifrele indicand cea mai mare crestere de la inceputul perioadei de tranzitie.Un studiu realizat in ianuarie 2005 de The Boston Consulting Group atentiona investitorii asupra avantajelor pe care le prezinta zona Europei Centrale si de Est, comparabile cu cele ale Chinei. Principalele avantaje sunt potentialul puternic al pietei, economia de piata functionala si rapida crestere economica, costurile achizitiei de terenuri, costurile productiei si nivelul salarial. La acelasi nivel de investitii de capital si tehnologie, forta de munca din zona este cel putin la fel de productiva ca cea din Vest. In plus, muncitorii din CEE au atuul unei mai bune pregatiri profesionale si culturale fata de cei din China. In Cehia, spre exemplu, 15% din populatia cuprinsa intre 20 si 30 de ani vorbeste limba engleza.Mai mult, CEE mai inseamna pentru companii experienta a 14 culturi nationale, oferind perspectiva lansarii unor branduri nationale plecand de la acelasi produs, gustul acestuia mulandu-se pe preferintele populatiei respective. Companii mari ca PepsiCo ori Nestle au aplicat deja aceasta politica. In acest peisaj economic, dintre cele opt tari membre UE, Polonia, Cehia si Ungaria au atras cele mai multe investitii straine.
Dinamice, dar nu imposibil de ajuns din urma
Polonia s-a situat anul trecut pe primul loc in privinta atragerii de capital strain, cu 7,8 miliarde euro, urmata indeaproape de Cehia si Ungaria cu patru miliarde de euro si, respectiv, 3,4 miliarde. De altfel, in ultimul studiu anual asupra competitivitatii „FDI confidence index“, elaborat de A.T. Kearney (octombrie 2004), Polonia se plasa pe pozitia 12 in lume, urmata de Cehia (locul 14) si Ungaria (locul 19). Polonia era considerata o locatie mai sigura pentru investitori decat tari precum China, India, Brazilia ori Mexic.Rezultatul Poloniei se datoreaza programului de privatizari, marimii pietei (cea mai mare din CEE, cu 40 milioane de consumatori), dar si costurilor mici pe piata muncii (cele mai mici din regiune).In Cehia, investitiile aproape ca s-au dublat fata de 2003, majoritatea capitalului curgand in industria manufacturiera, in constructii si in retail. Ungaria, atat inainte, dar si gratie intrarii in UE, a primit fonduri imense de capital, cele mai multe ducandu-se catre industria manufacturiera, comert si finante.Slovacia a inregistrat o crestere surprinzatoare, la aproape un miliard de euro de la 600 milioane de euro in 2003. Investitiile nu au ocolit nici Europa de Sud-Est, investitorii fiind atrasi de apropiata integrare in UE a Romaniei si Bulgariei, in ianuarie 2007. Conform unui raport al ARIS, volumul investitiilor straine directe din zona in 2004 a fost de opt miliarde de euro, din care Romania a atras jumatate: patru miliarde de euro, o crestere considerabila fata de 2003, cand investitiile straine au insumat numai 1,6 miliarde de euro. Performanta realizata in 2004 se datoreaza in primul rand privatizarilor de succes, cea mai graitoare fiind cea a SNP Petrom, licitatie castigata de OMV Austria. Romania a inregistrat in 2004 cea mai mica rata a inflatiei de la inceputul perioadei de tranzitie si anume 9,3 %, un alt avantaj fiind costurile salariale atractive (desi au crescut rapid, ele raman cu mult sub nivelul altor salarii din UE).Bulgaria a atras anul trecut doua miliarde euro, in special datorita privatizarii unor companii din sectorul telecomunicatiilor si energiei. Cautate sunt zonele extra urbane unde nivelul salarial este si mai scazut.Croatia a inregistrat o scadere fata de 2003, cu numai 870 milioane euro in 2004, fata de aproape 1,4 miliarde de euro in 2003, telecomunicatiile, sectorul bancar, industria farmaceutica fiind principalele tinte ale investitiilor.Desi in 2005 se asteapta o crestere a investitiilor in Europa de Sud-Est, exista si retineri cauzate de anumite probleme nerezolvate, ca ineficienta administratiei publice, coruptia ori dificultati legate de sistemul legislativ si politic.Adeverirea previziunilor pe 2005 ar aduce tarilor beneficiare cresterea comertului extern, transfer tehnologic si dezvoltarea sectorului privat, principali factori pentru atingerea unei economii puternice.

VOLUMUL INVESTITIILOR STRAINE IN ROMANIA

Apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, privatizarile de succes, forta de munca ieftina, climatul investitional pozitiv, ca si cresterea economica au facut din Romania o tinta sigura a capitalului strain. In 2004, Romania a atras 50% din volumul investitiilor din Europa de Sud-Est. Telecomunicatiile, serviciile si sectorul energetic au fost principalele zone economice de care au fost atrasi strainii.

CATI BANI AU ATRAS VECINII DE LA INVESTITORII STRAINI

In perioada 1993-2004, Polonia, Cehia si Ungaria au atras cele mai mari investitii straine directe din regiune. Polonia, de exemplu, inregistreaza un sold al investitiilor directe de peste 80 miliarde de euro, in vreme ce Ungaria a acumulat 48 de miliarde de euro. Slovacia, o tara de trei ori mai mica decat Romania, a consemnat si ea un flux investitional de peste 12 miliarde de euro.