După şapte săptămâni de creştere pentru acţiunile listate pe piaţa BVB, evoluţie corelată cu cea din pieţele externe, investitorii îşi marchează din profit, astfel că avem şi primele scăderi pentru SIF-uri.

Indicele BET a reuşit încă o săptămână de creştere, de aproape 2%, până în apropierea nivelului de la 3.000 puncte, prag care a fost depăşit intraday în finalul săptămânii precedente. BET-FI a pierdut însă 1,5%, ajungând până la 15.853 puncte. Este perioada de desfăşurare a adunărilor acţionarilor de aprobare a situaţiilor financiare anuale şi, din această cauză, o bună parte dintre companii sunt suspendate de la tranzacţionare pentru publicarea hotărârilor luate în aceste adunări.

Pe ansamblu, investitorii care au efectuat plasamente în acţiunile listate la bursă în ultimele cinci-şase luni pot vinde acum în câştig aceste deţineri. Dar cu acest profit se poate acoperi doar în mică măsură pierderile înregistrate faţă de vara anului 2007. Faţă de sfârşitul lunii octombrie 2008, cele mai bune evoluţii s-au înregistrat pentru companiile importante, care au fost şi cele mai afectate de scădere.

Indicele BET-XT, care monitorizează principalele 25 de companii, reprezentând aproximativ o treime din cele listate, are o creştere în această perioadă de 8,5%. Spre comparaţie, indicele general al pieţei principale al Bursei de Valori Bucureşti, BET‑C, are o valoare curentă cu 17% mai redusă decât cea de la finalul lunii octombrie. Comparaţia este distorsionată însă şi de faptul că în BET-C nu intră şi acţiunile SIF-urilor, incluse în BET-XT, şi care au marcat în perioada analizată o creştere de 44%. Societăţile de Investiţii Financiare au fost tranzacţionate în trei şedinţe în săptămâna analizată, vineri fiind suspendate deoarece era programată prima convocare a adunării anuale a acţionarilor.

După marcările de profit destul de agresive din 17 şi 21 aprilie, investitorii au revenit la cumpărare în ultimele două şedinţe, preţurile recuperând aproximativ jumătate din scăderea provocată de vânzări. Chiar dacă volatilitatea se menţine ridicată, acţiunile emise de SIF-uri evoluează într-o perioadă de consolidare şi, din punct de vedere tehnic, dacă nu vor apărea evenimente semnificative negative, aceasta poate fi urmată de noi evoluţii ascendente.

Restricţiile de deţinere în aceste fonduri au fost din nou în centrul atenţiei, de această dată prin suspendarea drepturilor de vot pentru acţionarii care acţionează concertat, unele dintre aceste suspendări fiind publicate de consiliile de administraţie cu doar câteva ore înainte de momentul desfăşurării adunărilor generale. Ordinea de zi a acestor adunări include alegerea membrilor consiliului de administraţie pentru un nou mandat de patru ani la patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, excepţia fiind SIF Oltenia.

156-29464-30bursa17.jpg