În prezent, analiștii economici se tem de apariția unei recesiuni în Europa. Din nefericire, temerile actuale pun în dificultate obligaţiuni corporative europene în valoare de peste 40 de miliarde de euro.
Peste 40 de miliarde de euro de obligaţiuni corporative europene se tranzacţionează la niveluri de dificultate
În prezent, peste 40 de miliarde de euro de obligaţiuni corporative europene se tranzacţionează la niveluri de dificultate, evidenţiind modul în care înrăutăţirea perspectivelor economice a declanşat o anxietate mare cu privire la capacitatea companiilor europene de a-şi plăti datoriile.
La sfârșitul lui 2021, valoarea obligaţiunilor corporative denominate în euro a crescut de la 6 miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de către Financial Times, bazate pe indicii Ice Data Services.
Între 31 mai și 30 iunie, stocul de datorii corporative aflate în dificultate a crescut de peste două ori, subliniind astfel cât de repede cresc îngrijorările că deciziile băncilor centrale de a înăspri politica monetară ar putea înclina economiile majore spre recesiune.
În plus, investitorii se tem că nivelurile ridicate ale inflaţiei vor creşte costurile de afaceri ale companiilor europene. „Pieţele de credit au evoluat rapid spre o estimare a preţului unei recesiuni”, au declarat, vineri, analiştii europeni de credit de la JPMorgan.
Recesiune este un termen economic care reprezintă o scădere a producției, o reducere a investițiilor, o stagnare temporară a afacerilor, fiind o fază de declin a activității economice și o diminuare temporară a activității economice dintr-un anumit stat. Totuși, recesiunea este mai puțin gravă decât depresiunea sau criza economică.
Referitor la inflația din Europa, menționăm faptul că, în prezent, inflația din zona euro bate orice record, înregistrând un nou maxim istoric, fără a da semne de scădere. Pe data de 1 iulie 2022, nivelul inflației a fost de patru ori mai mare față de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene.
Inflația a atins un nou record în zona euro
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în luna iunie, iar vârful de inflaţie ar putea fi atins abia peste câteva luni, ceea ce oferă noi motive pentru o majorare rapidă a costului creditului de către Banca Centrală Europeană, începând chiar de luna aceasta, transmite agenția de presă Reuters.
Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 8,6% în luna iunie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 8,1% înregistrat în luna mai 2022. Este vorba despre un nivel al inflaţiei de patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.
Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor economici, care mizau pe o creştere a preţurilor de 8,4% în luna mai 2022.
Creşterea inflaţiei în zona euro din luna iulie 2022 se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 41,9%, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 8,9%. De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut şi ea de la 4,4% la 4,6%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Puteți citi mai multe detalii despre rata inflației din zona euro aici.