România a redeschis marţi emisiunea de obligaţiuni lansată în anul 2008 (cu scadenţă în anul 2018 şi cupon de 6,50%) şi a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un randament în scădere faţă de emisiunea iniţială de la 6,69% la 5,10%, transmite Agerpres.
Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste patru ori, valoarea totală a ofertelor depuse fiind de 3,6 miliarde de euro, demonstrând interesul extrem de mare al investitorilor pentru România.
Lead-managerii emisiunii au fost BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan şi Unicredit.
Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat marţi că a fost încheiată "cu succes" o emisiune de euro-obligaţiuni care majorează rezerva valutară a ţării cu 750 milioane euro pe şase ani.
El a susţinut că România este un stat cel puţin la fel de credibil ca în urmă cu un an, chiar dacă s-a împrumutat.
Georgescu a arătat că în România există un mediu propice pentru atragerea investiţiilor străine şi că Executivul a luat măsuri pentru a încuraja mediul de afaceri.
"Investiţiile străine vin într-o ţară atunci când au piaţă de desfacere, când au mediu economic stabil şi atractiv, noi zicem că avem, când au predictibilitate şi transparenţă în procesele economice şi decizionale şi spunem că România asigură şi acest lucru în prezent. Pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi că ne aflăm în pragul celei de-a treia revoluţii industriale, care vorbeşte de o turnură foarte substanţială, pe care lumea o va resimţi, de la manufactură la producţia de serie şi acum se conturează o manufactură computerizată, fără stocuri", a afirmat Georgescu.