Dupa ce FMI a anuntat ca amana decizia asupra extensiei acordului stand-by cu Romania pana la aprobarea bugetului in Parlament, sansele de acces la finantare externa privata s-au diminuat considerabil. In absenta unui acord cu FMI, agentia de rating Standard & Poors exclude imbunatatirea calificativelor, respectiv B pe termen lung si C pe termen scurt. Climatul de incertitudine politica a determinat deja investitorii privati sa stopeze fluxurile de capital catre Romania sub forma investitiilor
Dupa ce FMI a anuntat ca amana decizia asupra extensiei acordului stand-by cu Romania pana la aprobarea bugetului in Parlament, sansele de acces la finantare externa privata s-au diminuat considerabil. In absenta unui acord cu FMI, agentia de rating Standard & Poors exclude imbunatatirea calificativelor, respectiv B pe termen lung si C pe termen scurt.
Climatul de incertitudine politica a determinat deja investitorii privati sa stopeze fluxurile de capital catre Romania sub forma investitiilor directe sau de portofoliu. Intr-adevar, in luna februarie, capitalul in valuta investit in economia romaneasca a fost de numai 9,6 milioane de dolari, fata de 17 milioane de dolari investiti in ianuarie. Desi atat membri ai Executivului, cat si reprezentanti ai partidelor politice aflate la guvernare au criticat modul in care agentiile de rating trateaza problema reformei economice in Romania, firmele straine si investitorii de portofoliu prefera sa se bazeze mai mult pe analizele institutiilor financiare internationale decat pe cuvantul politicienilor romani.
Astfel, Joshua Hakomo, reprezentantul fondului de investitii EuroAsia Investment, a blocat pana la toamna negocierile pentru infuzie de capital prin emisiune de actiuni, purtate cu doua companii din industria constructoare de masini. „Voi astepta alegerile, voi urmari campania electorala si ma voi intoarce in Romania peste un an. Pentru promisiuni nu pot oferi decat tot promisiuni, iar eu trebuie sa gasesc in maximum doua luni oportunitati de afaceri pentru un plasament de 20 de milioane de dolari. La voi situatia e neclara; fiecare persoana cu care am stat de vorba a avut alta parere despre potentialul economic, iar strategia Guvernului nu m-a lamurit deloc ce se v-a intampla in Romania in urmatorii ani”, afirma investitorul nipon. Un alt exemplu, la fel de concludent, este oferit de George Monofar, reprezentantul grupului de firme Audco in Romania.” Grupul german Audco este prezent pe piata romaneasca din 1990, cu o oferta de produse si instalatii industriale.
Dupa 1997, am resimtit foarte puternic diminuarea sumelor alocate de la buget pentru investitii in infrastructura retelelor de transport pentru petrol si gaze naturale. Practic, vanzarile s-au redus la o treime din cifra de afaceri pe care am realizat-o in Romania in 1996. Daca iau in calcul faptul ca finantarile de la Uniunea Europeana au fost amanate pentru anul viitor, atunci pot spune ca sperantele mele se leaga de schimbarea mentalitatilor economice o data cu alegerile politice”.