Investitorii straini costa scump

Cel mai bun ajutor este cel pe care ti-l dai singur, cugeta patronul unei mici intreprinderi private inaintea imbarcarii in avionul care avea sa-l duca la Istanbul. Intreprinzatorul urma sa participe, alaturi de alte 179 de persoane, la Misiunea economica romaneasca in Turcia, organizata de Invest Romania Forum la Istanbul in perioada 22 - 25 martie 1999.Daca astfel de manifestari cu caracter economic se bucura de succes, se datoreaza faptului ca intreprinzatorii romani care doresc sa atraga par

Cel mai bun ajutor este cel pe care ti-l dai singur, cugeta patronul unei mici intreprinderi private inaintea imbarcarii in avionul care avea sa-l duca la Istanbul. Intreprinzatorul urma sa participe, alaturi de alte 179 de persoane, la Misiunea economica romaneasca in Turcia, organizata de Invest Romania Forum la Istanbul in perioada 22 – 25 martie 1999.
Daca astfel de manifestari cu caracter economic se bucura de succes, se datoreaza faptului ca intreprinzatorii romani care doresc sa atraga parteneri de afaceri straini nu mai asteapta formularea unei strategii in domeniu a statului.
In capitala financiara a Turciei nu toti participantii la misiune au avut noroc. Unii au trebuit sa se multumeasca doar cu schimburi de carti de vizita, altii cu si mai putin – un sejur (costisitor – 2.500 USD) pe malul Bosforului. Prezenta la astfel de manifestari este, in sine, o investitie: presupune costuri (de timp si de bani) si implica riscuri. Succesul depinde de cat de temeinica este pregatirea.
Chiar daca in comportament – inclusiv cel de afaceri – seamana foarte mult cu romanii, turcii nu dovedesc o simpatie deosebita pentru economia romaneasca. Mari companii din aceasta tara au investit cateva sute de milioane de dolari in firme din Romania, dar interesul pentru noi investitii pare a fi in scadere. Lucru explicabil, daca tinem cont de reprosurile aduse de oamenii de afaceri turci, exprimate de presedintele Demirbank Romania, Selcuk Saldirak: „Reglementarile se schimba prea des pentru a putea face si urma un plan de afaceri”.
Cu astfel de „intampinari” vor fi, probabil, tratati si cei care vor traversa Atlanticul, la sfarsitul lunii mai, pentru a lua parte la Misiunea economica organizata de Invest Romania Forum la Toronto. Pentru a invinge reticenta canadienilor, managerii romani vor trebui sa prezinte proiecte pregatite profesionist. Claude Charlan, consilierul comercial al Ambasadei Canadei la Bucuresti, considera ca romanii nu sunt suficient de seriosi: „Cunosc investitori care au demarat negocieri, au ajuns in stadii avansate si apoi, brusc, totul s-a schimbat. S-a mers pe sistemul „sa semnam intai si pe urma mai vedem, introducem o anexa, ceva””.
Potentialul financiar al companiilor cu sediul la Toronto este respectabil. Metropola canadiana concentreaza trei sferturi din institutiile financiar-bancare ale tarii, noua din principalele zece fonduri de investitii, gazduieste a treia bursa de valori a Americii de Nord (cu un volum brut al tranzactiilor de aproape 500 miliarde dolari anual) si este cea mai mare piata de desfacere cu amanuntul a Canadei, volumul anual al comertului depasind 33 miliarde dolari.
Investitiile canadiene in Romania nu pot fi caracterizate decat ca timide: mai putin de 53 milioane dolari la sfarsitul anului 1998. Companiile canadiene care si-au asumat riscul de a investi in Romania sunt printre cele cu cel mai mare succes pe piata romaneasca. Luxten a preluat o firma in pragul falimentului si a facut din aceasta cea mai moderna fabrica de surse de iluminat din Europa, Telesystem International Wireless este actionar la consortiul Mobifon – operatorul serviciului Connex GSM – iar Logimax este proprietarul unei firme romanesti lider pe piata sistemelor IT din Romania. Sunt cateva exemple care sugereaza ca un proiect de afaceri bine inchegat si bine prezentat poate contrabalansa handicapul unei economii prost conduse.     

Topul societatilor comerciale
cu participare canadiana la capital

Firma    Capital strain investit (lei)
1. Luxten Lighting – Arad    104.235.820.000
2. Norada – Odorheiu Secuiesc    14.269.587.500
3. Sarah Cafe Romania – Bucuresti    14.118.000.000
4. Polus Transilvania Companie de Investitii
– Cluj-Napoca    7.874.140.000
5. Micron – Cornu    7.371.479.700
6. Anadarbis – Bistrita    5.572.985.000
7. Rogeti Ex Co – Bucuresti    3.500.000.000
8. Bombardier Romania – Bucuresti    2.656.500.000
9. Tofan Grup – Bucuresti    2.655.462.240
10. Rom Can International – Bucuresti    2.297.930.000