Investitiile straine directe in Romania au insumat anul trecut 282.461 de mii de dolari USA, conform Oficiului National al Registrului comertului. Desi fata de 1998 s-a inregistrat o crestere de circa 50 de milioane de dolari, suma totala este de aproape doua ori mai mica decat in 1997.
Evolutia investitiilor este influentata concomitent atat de factori negativi, cat si pozitivi. Daca lipsa unei legislatii coerente si, mai ales, stabile nu permite investitorilor fundamentarea unui plan de afaceri pe termen lung sau macar mediu si ii indeparteaza de Romania, unele dintre intreprinderile scoase de FPS la privatizare, precum si modul in care directorii din respectivele institutii negociaza contractele de privatizare reprezinta sanse extraordinare pentru un investitor strain, familiarizat cu Balcanii. Investitorii pot beneficia si de facilitati importante din partea statului.
Trebuie insa sa fie pregatiti sa se descurce si fara ele, deoarece pot fi modificate sau chiar retrase in orice moment. Investitorii straini in Romania se impart in doua categorii: cei care se resemneaza cu conditiile existente si incearca sa supravietuiasca exploatand oportunitatile si cei care incearca sa obtina avantaje speciale.
Practic, in functie de abilitatea si forta de negociere a unui investitor sau a unui grup de investitori, mediul economic din Romania poate fi modificat. Cu cat ramane mai putin timp pana la alegerile generale, cu atat aceast lucru este mai simplu. Dincolo de toate acestea, raman cifrele. Iar la capitolul investitii straine atrase, Romania ocupa unul dintre locurile codase intre celelalte tari foste socialiste.
Mircea Ciumara, ministru de stat
Consiliul de conducere al Clubului Economic German a adresat cu putin timp in urma o scrisoare ministrului de stat Mircea Ciumara. Semnata de presedintele Asea Brown Boveri, Peter Simon, si prim-vicepresedintele BNP Dresdner Bank, Markus Stanescu, scrisoarea exprima nemultumirea profunda a celor peste 100 de companii membre ale clubului, fata de regimul investitiilor si noile reglementari de ordin fiscal aparute sau aflate in faza de proiect. Suma totala a investitiilor germane in Romania este de circa 600 de milioane de dolari.
Conform scrisorii adresate lui Ciumara, una dintre principalele probleme cu care se confrunta investitorii o reprezinta practica bancilor romanesti de a cere, in cazul finantarilor, garantii care oscileaza in jurul a 130% din valoarea creditului si comisioanele pentru transferurile bancare prea ridicate. Suspendarea facilitatilor fisacle pentru IMM-uri a reprezentat un alt punct al scrisorii deschise.
Mediul de afaceri din Romania nu este stimulativ pentru firmele mici, ponderea acestora in realizarea PIB se mentine redusa, in jurul valorii de 60%, fata de 75-80%, in tarile dezvoltate. Cel mai nociv factor identificat de investitorii germani in mediul de afaceri romanesc este instabilitatea legislativa.
Totodata sunt evidentiate efectele nefaste ale impozitarii castigurilor aparente, precum si impozitarea profitului reinvestit. Mircea Ciumara nu a oferit nici un raspuns pana in prezent investitorilor germani.
Volkan Bozkir, ambasadorul Turciei la Bucuresti
O atitudine mai putin fatalista, concretizata intr-o initiativa constructiva, a venit din partea investitorilor turci. Demirbank, in colaborare cu Ambasada Turciei din Bucuresti si Ambasada Romaniei la Istanbul, a organizat o intalnire a oamenilor de afaceri turci si romani.
Turcia ocupa un loc fruntas in schimburile comerciale ale Romaniei, volumul acestora ridicandu-se in 1999 la peste 700 de milioane de dolari. Peste 100 de oameni de afaceri romani si reprezentanti ai organizatiilor economice guvernamentale si neguvernamentale din Romania s-au intalnit cu 145 de reprezentanti ai comunitatii de afaceri din Turcia, la hotelul Hilton din Istanbul.
Demirbank, finantatorul manifestarii, si-a pus in contact principalele companii cu care colaboreaza, cu potentiali parteneri de afaceri turci. In timpul reuniunii au avut loc nu mai putin de 150 de contacte bilaterale intre invitatii romani si turci. Principalele sectoare industriale reprezentate la Istanbul au fost: industria chimica, producatorii de echipamente industriale, industria textila, industria metalurgica, constructoare de autovehicule, producatoare de cauciuc, sticla si hartie.
Conform domnului Volkan Bozkir, ambasadorul Turciei in Romania, investitorii pot exploata foarte multe oportunitati la noi in tara: „Intre cele doua tari exista relatii politice foarte bune, nu exista impedimente in fata investitiilor, exista banci turcesti prin intermediul carora se pot derula tranzactiile, iar afacerile merg foarte bine. Grupul Gima, de exemplu, castiga in Romania dublu fata de cat ar fi castigat in Turcia cu o investitie similara”.
James Rosapepe, ambasadorul SUA la Bucuresti
Nici americanii nu sunt inspaimantati de mediul de afaceri din Romania. Din contra, anul trecut a fost inregistrat un reviriment deosebit al investitiilor americane in Romania.
Acestea au crescut spectaculos in 1999, atingand cifra de 586 de milioane USD, suma cu 50% mai mare decat totalul investitiilor americane in Romania in ultimii opt ani. Conform ambasadorului SUA, James Rosapepe, „explicatia cresterii rapide a investitiilor americane sta in accelerarea privatizarii de catre Guvernul roman si in recunoasterea capacitatii tehnologice si de export sporite a Romaniei”. Rosapepe estimeaza o crestere si mai mare a investitiilor americane in Romania in urma invitarii tarii noastre la negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Investitiile americane s-au orientat cu precadere spre industria software, telecomunicatii, proiectare computerizata, productie de calculatoare, viticultura, industria alimentara, asigurari si domeniul bancar. Principalele companii americane care au investit in Romania sau si-au marit investitiile in 1999 au fost General Electric Capital, care a cumparat pachetul majoritar de actiuni la Banc Post si Trinity Industries, ce a achizitionat compania aradeana Astra Vagoane. AIG Global Equity a investit 65 de milioane de dolari in companiile MobilRom si Luxten, iar Nero Century Holding a investit 18 milioane de dolari in comertul cu amanuntul, silozuri, asigurari si ciment. Investitiile americane nu se vor opri aici. „Suntem optimisti in ceea ce priveste viitorul economic al Romaniei si, din acest motiv, proiectele americane se vor indrepta spre sectoare cheie: energetica, constructii, telecomunicatii turism si mediu”, a declarat James Rosapepe.