Pe fondul optimismului străinilor faţă de activele româneşti, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a ajuns să programeze lunea câte două licitaţii – una pe termen scurt, la care intersul e manifestat mai mult de investitorii locali, şi una pe termen lung, pentru care investitorii străini manifestă un interes în creştere.
În cadrul celor două licitaţii de azi, MFP a atras 2,9 miliarde lei cumulat, de 2,2 ori mai mult decât avea programat (1,3 miliarde lei) şi cu toate acestea a reuşit să negocieze randamente în scădere. Practic, MFP a luat mai puţin de jumătate din sumele puse la bătaie de bănci şi clienţii lor – 6 miliarde lei cumulat.
Pentru licitaţia pe 3 ani, Finanţele anunţaseră un nivel indicativ de 800 milioane lei, însă ofertele s-au cifrat la 2,94 miliarde lei, de 3,7 ori mai mari. MFP s-a mulţumit să ia din piaţă 1,5 miliarde, reuşind în acelaşi timp să obţină o scădere a randamentului mediu până la 5,95%. Pentru scadenţe mai mari de 2 ani, un randament mai mic de 6% nu a mai fost obţinut de circa 6 luni.
Tot azi, a avut loc o licitaţie pe 12 luni, cu un nivel indicativ de 500 milioane lei. Chiar şi pentru această licitaţie, interesul a fost crescut, sumele puse la bătaie fiind de 3 miliarde lei, de 6 ori mai mari decât ceea ce era anunţat. MFP a atras 1,4 miliarde lei, reuşind o scădere a randamentelor plătite până la o medie de 5,85%, cel mai mic nivel din august 2012 încoace.
Atractivitatea titlurilor de stat româneşti este dată, în opinia investitorilor străini, de nivelul ridicat al randamentelor în raport cu stabilitate politică şi perspectiva unui nou acord cu FMI.
Cu o situaţie politică mai stabilă decât Ungaria, România oferă deci 5,95% la 3 ani, în vreme ce Ungaria plăteşte 5,74%. Pentru scadenţe de 3 ani, Polonia (o ţară mult mai stabilă) plăteşte 3,5%, astfel că un randament de circa 6% oferit de România poate fi considerat atractiv şi prin comparaţie cu titlurile poloneze.
Investitorii străini se bat să împrumute statul: Randamentele au scăzut sub 6%
14 ianuarie 2013, 18:16
Ultima modificare în 14 ianuarie 2013, 20:16
Trezoreria statului traversează o perioadă în care se simte ca "găina în grămadă". Pentru prima dată în istoria modernă, Trezoreria e asaltată timp de mai multe licitaţii de oferte masive de finanţare din partea străinilor, ceea ce duce la scăderea treptată a randamentelor plătite. Astăzi, randamentele au scăzut sub 6%, pentru prima oară din august 2012 încoace, în condiţiile în care MFP a atras sume de 2,2 ori mai mari decât cele anunţate.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ponta: Anul acesta vom face un nou sistem de salarizare, raportat la sistemul de valori
- Moody’s retrogradează cu trei trepte ratingul Ciprului
- Pachetul legislativ privind combaterea evaziunii fiscale va fi modificat
- Ce planuri are Relu FENECHIU pentru eficientizarea companiilor din TRANSPORTURI
- Fenechiu: ”Aştept decizia finală a CSAT pentru a privatiza 20% din CFR Marfă”
- Răzvan Macici, românul care face vin pe două emisfere: “Vinurile româneşti sunt din ce în ce mai bune, ar merge la export”
- Cererea de petrol din Europa se află la minimul ultimilor 20 de ani
- EFE: Aproape un sfert din populaţia României se află sub limita sărăciei
- Ce mai înseamnă luxul în ziua de azi?
- Sergiu Neguț: Măsura anunțată de ministrul Sănătății este ŞOCANTĂ şi îndepărtează România de Europa