În această perioadă, aurul şi-a pierdut statutul de refugiu în ciuda aversiunii faţă de risc cauzată de criza deficitelor. Declinul aurului a început în momentul în care Rezerva Federală a eliminat speculaţiile unei noi runde de măsuri-stimulente, distructive pentru dolar.
Potrivit Admiral Markets, în acest moment, investitorii consideră aurul un activ de risc, chiar dacă anterior juca rol de refugiu suprem alături de franc, atrăgând fluxul de capital panicat la nivel global.
Tendinţa actuală este văzută de Deutsche Bank drept temporară: ‘Într-un mediu în care dobânda reală este negativă, iar riscul investiţional ridicat, ne aşteptăm la o creştere a cererii pentru aur. Perioada recentă a arătat că aurul este vulnerabil în condiţiile unui dolar puternic, dar se poate vorbi de un bubble doar când uncia atinge 2.170 USD’. Instituţia financiară se aşteaptă că aversiunea faţă de risc să se menţină în 2012 şi sunt convinşi că aurul va evolua pozitiv.
Pe total însă, 2011 a fost un an favorabil investitorilor în aur, devansând clar cu o apreciere de 20% cele mai puternice valute, yenul japonez cu 6% şi francul cu doar 2%. Euro şi dolarul au avut o evoluţie neutră în acest an.
Analiştii Admiral Markets consideră că goană după lichiditate şi stabilitate va fi tema dominantă în 2012 şi nu goana după aur. Cotaţiile aurului nu s-au corectat suficient, iar pe termen scurt şi mediu trendul este descendent, pe termen lung rămânând unul pozitiv cât timp uncia nu scade sub 1.550 dolari.
Dacă Rezerva Federala va indica o nouă diluare a monedei pentru acoperirea deficitului, dolarul va redeveni o valută de tranzit, iar o mare parte din cash-ul provenit din vânzarea activelor va fi convertit în aur pentru protecţie, apreciază analiştii Admiral Markets.