'În măsura în care pieţele de capital din spaţiul G7 devin tot mai atractive, investitorii vor fi mai selectivi în legătură cu bursele din economiile emergente. România poate câştiga concursul de împrejurări, date fiind stabilitatea economică şi financiară şi o balanţă de plăţi care, anul trecut, a indicat un excedent pentru prima oară în ultimele două decenii', a afirmat analistul Tradeville Mihai Nichiţoiu.
Acesta estimează că bursele de acţiuni din SUA, zona euro şi Japonia pot avea aprecieri importante şi în 2014, având în vedere că băncile centrale semnalizează că vor să suprime în continuare dobânzile pentru o perioadă supraextinsă de timp, chiar dacă economiile îşi revin.
'Dobânzile rămân mici şi investitorii sunt nevoiţi să cumpere active care oferă încă randamente competitive, inclusiv acţiuni', explică Nichiţoiu.
Anul trecut, bursele de acţiuni din SUA şi zona euro au notat cele mai importante aprecieri după mijlocul anilor '90. Finalul lui 2013 a adus cotaţii cu aproape 30% mai mari decât cele văzute în debutul anului. Bursa niponă a câştigat chiar mai mult, aproape 60%, în cel mai bun an de după 1972. Analiştii casei de brokeraj Tradeville se aşteaptă ca trendul pozitiv instalat anul trecut în pieţele financiare să continue în 2014, iar acţiunile româneşti ar putea fi o investiţie profitabilă.
În ceea ce priveşte evoluţia monedei americane şi impactul sau asupra pieţei bursiere, analistul Tradeville apreciază că dolarul ar putea rămâne puternic, în particular faţă de yenul japonez şi valutele emergente.
'Autorităţile de la Tokyo vor continua să promoveze politici defavorabile yenului, dar extrem de favorabile bursei locale. Parcurgem în acelaşi timp o situaţie rar întâlnită în istorie, în care cele mai importante două economii globale merg în direcţii diferite – economia americană va continua să crească pe filiere structurale, în timp ce economia chineză va aluneca şi acest fenomen este, de asemenea, structural', consideră Nichiţoiu.
Aurul a pierdut o treime din valoare în 2013, iar sentimentul pieţei a devenit extrem de negativ în legătură cu perspectiva cotaţiilor, dar cele mai importante bănci centrale semnalizează că nu vor restricţiona condiţiile monetare chiar dacă revirimentul economiilor devine tot mai pronunţat.
Un asemenea contrast ar putea amplifica aşteptările inflaţioniste, generând o corecţie pozitivă a cotaţiilor aurului.
Ipoteza inflaţiei este credibilă, dar apare întrebarea ce anume vor alege investitorii pentru a se proteja de inflaţie.
Cu datele perceptibile în acest moment, preferinţa pare să încline către bursele de acţiuni, în defavoarea aurului şi a bondurilor guvernamentale cu scadenţe medii şi lungi, arată analiza.
Tradeville este prima companie din România care a dezvoltat o platforma de tranzacţionare online. AGERPRES