Investitorii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu o inflație ridicată: Este o tranziție dureroasă

inflatie rata anuală a inflației

SURSA FOTO: Dreamstime

Cei mai importanți bancheri ai lumii au participat la un summit organizat la Hong Kong, acolo unde au vorbit despre recentele probleme din domeniu, printre care și despre inflație. Ei spun că investitorii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu un nivel crescut al inflației.

Investitorii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu o inflație ridicată: Este o tranziție dureroasă

La Hong Kong a avut loc un summit în care cei mai importanți bancheri au precizat că băncile centrale vor reuși să țină inflația sub control, subliniind că vor mai apărea turbulențe pe termen scurt din cauza înăspririi politicilor mondiale și a riscurilor geopolitice.

James Gorman, directorul general al Morgan Stanley, a declarat, miercuri, 2 noiembrie, că băncile centrale vor reuși să limiteze creșterea prețurilor. El mai spune că investitorii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu o inflație mare, care acum este de 4%, față de aproape 2% față de perioada de dinainte de criză.

„Este o tranziție dureroasă, dar nu neașteptată”, a declarat Gorman, care este și președintele băncii, la Global Financial Leaders’ Investment Summit.

Amintim că acesta este cel mai mare eveniment corporatist de când Hong Kong și-a închis granițele în urmă cu doi ani din cauza coronavirusului.

Inflația face lumea mai volatilă

Marile bănci centrale s-au angajat la mai multe runde de majorări de rate, unele dintre ele fiind cu adevărat agresive, cu scopul de a limita inflația în creștere, ceea ce a crescut riscul unei încetiniri a economiei globale. După mai bine de un deceniu de politici relativ relaxate, lumea a devenit mai volatilă și mai nesigură din cauza inflației și a înăspririi politicii monetare care s-a făcut într-un ritm foarte rapid, este de părere David Solomon, directorul general al Goldman Sachs.

El a mai spus că șansele „unei aterizări ușoare” a economiilor vor crește doar dacă bancile centrale vor găsi o modalitate de a controla inflația într-un mod semnificativ și echilibrat.

Aceste comentarii au venit cu câteva ore înainte ca Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii (SUA) să majoreze rata dobânzii pentru a patra oară consecutiv. De această dată, ea a crescut cu 75 de puncte de bază. În acest timp, investitorii sunt atenția la posibile semnale din partea băncii centrale cu privire la o încetinire a ritmului de înăsprire monetară, cu toate că inflația trece de 8%.

Riscurile geopolitice provoacă îngrijorare

Riscurile geopolitice sunt un alt motiv de îngrijorare pentru bancherii prezenți la conferința din China. Pe măsură ce războiul ruso-ucrainean se intensifică și pe măsură ce tensiunile dintre China și SUA cresc și ele, îngrijorările bancherilor sunt din ce în ce mai mari.

„Dacă aș avea una sau două îngrijorări, răspândirea tensiunilor geopolitice ar fi una dintre ele”, a declarat Liu Jin, președintele Bank of China, fără a da mai multe detalii.

Michael Chae, directorul financiar al Blackstone, a subliniat, de asemenea, „creșterea tensiunilor în întreaga lume” și amenințarea pe care acestea o reprezintă pentru stabilitate.

Incertitudinile monetare și geopolitice au pus investitorii pe tușă, a declarat președintele grupului UBS, Colm Kelleher, indicând „nivelurile record de numerar” din conturile de gestionare a averilor la nivel mondial ca dovadă că oamenii își păstrează banii.