Al doilea val al investiţiilor austriece în România va fi reprezentat de firmele mici şi mijlocii care doresc să profite de oportunităţile din agricultură, energie, managementul deşeurilor, industria ospitalităţii şi cea a bunurilor de larg consum.
„Avem marile companii în ţară, este timpul să vină IMM-urile austriece să investească în România“, declară pentru Capital Walter Friedl, consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti. În prezent, în România sunt operaţionale peste 4.200 de companii cu capital austriac, valoarea totală a investiţiilor realizate de acestea depăşind zece miliarde de euro.
Eşalonul IMM-urilor austriece este reprezentat, deocamdată, de aproximativ 150 de firme, dar numărul lor va creşte cu siguranţă în perioada următoare. „Organizez în Austria seminare pentru a convinge IMM-urile să vină şi să investească aici, în România“, afirmă Friedl.
„Ne-am propus să investim mult şi să facem multe în România“, adaugă el. Potrivit oficialului, domeniile vizate pentru investiţii sunt agricultura, industria laptelui, a cărnii, dar şi a vinului. Leo Hillinger, unul dintre cei mai mari producători austrieci de vinuri, va intra pe piaţa locală printr-o investiţie în sectorul viticol, în zona Dealu Mare. De asemenea, în cel mult un an, este aşteptată să sosească în România şi compania Greisinger, unul dintre primii cinci producători de carne din Austria, cu o cifră de afaceri de 86 de milioane de euro în 2006.
Interesante sunt însă şi cele peste 30 de miliarde de euro pe care România urmează să le primească de la UE, companiile austriece fiind gata să se implice în proiecte de infrastructură, precum cele de amenajare portuară. „Dunărea este cea mai importantă cale fluvială de acces din Europa Centrală şi de Est. Consider că transportul naval pe fluviu trebuie să fie o prioritate. Va uşura transportul rutier şi cel feroviar“, spune Richard Schenz, vicepreşedinte al Camerei Economice din Austria. Acesta menţionează şi următoarele domenii de investiţii pentru IMM-urile austriece: energie, managementul deşeurilor, industria ospitalităţii şi bunuri de larg consum.