Capital LIVE. Invitat: LEONARD RIZOIU, Managing Partner leoHR

Invitat: LEONARD RIZOIU, Managing Partner leoHR

 

LIVE TEXT

Oamenii nu știu exact ce îi așteaptă legat de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Mesajele din media sunt foarte bulversante, deoarece fiecare își prezintă știrile într-un anumit fel.

Piața forței de muncă este în plină criză de specialiști și tehnicieni. Competențele care se dezvoltă în acest moment în sistemul de învățământ nu sunt cele de care sistemul economic are nevoie.
În ultima vreme observăm din ce în ce mai multe exagerări în CV-uri. Oamenii își trec atribuții exagerate în Cv, competențe pe care nu le stapânesc, sperând la o poziție mai bună, la a câștiga un loc de muncă mai bun.

Companiile multinaționale au fabrici în mai multe țări, iar noi nu mai suntem o țară low-cost, ceea ce îi face să considere alte locații pentru viitoarele fabrici și nu România. Companiile multnaționale îsi aleg volumele de producție în funcție de costuri.

Cei mai mulți dintre oamenii care se pregătesc și au calificări pleacă din țară. Există programe de a aduce români din alte țări înapoi în țară organizate de multinaționale, iar nimeni nu poate fi condamnat în situația actuală pentru că nu dorește să se întoarcă în țară.
Momentele acestea sunt de o gravă lipsă de previziune, de constatare. Investitorii și companiile multinaționale sunt foarte speriate de lipsa de predictibilitate.

Avem legi care intră în vigoare la 1 ianuarie, dar nu avem norme de aplicare, nu știm exact cum vor funcționa aceste legi, nu știm cum să ne dezvoltăm pentru a aduce noi business-uri în România.

Se vorbește de reducerea numărului de angajați, există companii care caută să producă altfel de produse pentru a asigura existența companiei.

Angajatul din străinătate are, spre deosebire de angajatul din România, competența, pozitivitatea, dar și dorința de a face ceva, de a-și depăsi limetele și toată lumea încearcă să se specializeze pentru a spori calitatea muncii.

Cei din străinătate învață de mici să fie independenți, responsabili, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la noi în țară, unde mentalitatea este diferită și tinerii nu sunt încântați timpuriu de ideea de muncă.

Este o mare enigmă  cum se aleg și cum ajung în anumite funcții anumiți oameni din mediul economic din România fără a avea competențele necesare.

România este o țară de specialiști recunoscută la nivel internațional. Păcat că primim aceste palme în loc să fim încurajați să vindem produse din ce în ce mai bune. Este o concurență neloială.

Anul 2018 va aduce în cadrul companiilor tendința de securizare a forței de muncă din nevoia de a-și păstra angajații.

Cele mai bine plătite locuri de muncă în 2017 au rămas în domeniul IT. Un software developer poate câștiga de la 1.300-1.500 de euro net în sus, în funcție de domeniu, de specializare și mai ales de tehnologia și programele software cu care lucrează. 

Au apărut însă și companii de share-service, care au salarii atractive și lucrează în diverse domenii cu foarte mulți străini și în multe limbi străine.

În sistemul privat noi, ca specialiști în Resurse Umane, suntem chemați în școli pentru a le explica elevilor de toate vârstele ce înseamnă diferite locuri de muncă, însă e nevoie de acest lucru și în mediul public, nu doar în cel privat. Industria din România are, de asemenea, de suferit deoarece ne lipsesc școlile profesionale, practica ce se făcea în trecut pe diversele platforme industriale, informarea elevilor și pregătirea lor pentru viitoarele locuri de muncă.