Invitaţie la SIF pentru marii investitori

Majorarea pragului de deţinere la SIF-uri până la 5% va atra­ge investitori instituţionali, capabili să aducă milioanele de euro necesare respectivelor achiziţii. Evoluţia cotaţiilor Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) a intrat într-o nouă etapă. Odată cu trecerea proiectului de eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri de Comisia de buget-finanţe din Senat, investitorii pot fi siguri că actuala limită de 1% din capitalul social va dispărea în curând. Proie

Majorarea pragului de deţinere la SIF-uri până la 5% va atra­ge investitori instituţionali, capabili să aducă milioanele de euro necesare respectivelor achiziţii.

Evoluţia cotaţiilor Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) a intrat într-o nouă etapă. Odată cu trecerea proiectului de eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri de Comisia de buget-finanţe din Senat, investitorii pot fi siguri că actuala limită de 1% din capitalul social va dispărea în curând.

Proiectul legislativ ce urmează să fie discutat în cele două Camere ale Parlamentului (intrarea în Senat este estimată a avea loc în maximum o lună) nu a trecut însă în forma iniţială. În iunie, un grup de 16 senatori şi trei deputaţi a semnat o iniţiativă legislativă care propunea eliminarea pragului de deţinere de la cele cinci SIF-uri. Demersul parlamentarilor a avut la bază evenimentele de la adunările generale ale SIF-urilor din aprilie, când mai multe voturi au fost limitate de către conducerea instituţiilor pe motiv că acţionau concertat, cu pachete de acţiuni ce depăşeau pragul de 1%.

Valul de procese ce a urmat nu va fi încheiat prea curând, dar are şanse să îşi piardă obiectul. Deşi nu au obţinut eliminarea completă a pragului de deţinere, iniţiatorii legii vor putea vedea pragul mărit de cinci ori. Actualii şi viitorii acţionari ai SIF-urilor vor putea deţine până la 5% din capitalul social al instituţiilor, ceea ce oferă, în primul rând, o forţă mult mai mare în cadrul adunărilor generale, facilitând schimbarea conducerii atunci când acţionarii se pun de acord.

CNVM poate interzice deţinerea de 5%

Primul val de entuziasm a venit de la brokeri şi de la investitorii de retail. Posibilitatea de a achiziţiona 5% dintr-o companie cu o capitalizare de 150 de milioane de euro nu este la îndemâna micilor investitori de la bursă. Cu toate acestea, atragerea investitorilor mari este pozitivă pentru cotaţia acţiunilor luate în vizor şi pentru lichiditatea acesteia. Mai mult decât atât, evoluţia titlurilor SIF de anul acesta, cu creşteri de peste 100%, ar putea continua pe trendul ascendent în cazul în care cererea se menţine ridicată. „Victoria“ iniţiatorilor legii pare a fi umbrită de faptul că nu este vorba de o eliminare a pragului de deţinere, ci doar de o majorare.

Membrii Comisiei au argumentat menţinerea limitării prin legea care a stat la baza înfiinţării SIF-urilor, nedorindu-se transformarea instituţiilor în fonduri private la mâna unui singur acţionar majoritar. „Majorarea limitei de deţinere la 5% este o decizie mai bună decât eliminarea completă a acestuia, mai ales că nu există în prezent un investitor suficient de mare pentru a prelua conducerea“, spune Adrian Lupşan, director general adjunct Intercapital Invest. Totodată, membrii Comisiei au depus un amendament prin care orice persoană care îşi propune să achiziţioneze un număr cât mai mare de titluri SIF trebuie să notifice în prealabil Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. De asemenea, autoritatea de supraveghere va putea interzice unei persoane obţinerea unei poziţii semnificative în cazul în care respectiva persoană ar putea prejudicia funcţionarea societăţii sau supravegherea acesteia.

Investiţii de ordinul milioanelor de euro

Capitalizarea totală a celor cinci SIF-uri se ridica, săptămâna trecută, la circa 3,5 miliarde lei. Valoarea celor cinci titluri este mai mult decât dublă faţă de cea de la începutul anului, însă deprecierea de 80% de anul trecut nu a fost încă recuperată. Acţiunile SIF sunt atractive pentru investitori, indiferent de nivelul pragului de deţinere. Dar posibilitatea unei investiţii de ordinul zecilor de milioane de euro face ca SIF-urile să devină o ţintă şi pentru fondurile mari de investiţii. Care au şi cunoştinţele necesare managerierii instituţiilor.

3,5 miliarde lei era capitalizarea cumulată a celor cinci SIF-uri săptămâna trecută, investiţia în 5% din acţiunile fiecărui SIF ajungând la milioane de euro